0

Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Anabolica & studies       Anabolica & risico's       Oxandrolone       Oxandrolone op zwarte markt    

Medical study: twelve weeks on oxandrolone

1 7 - 0 1 - 2 0 0 9

  Medische studie: twaalf weken op oxandrolone (J Appl Physiol. 2004 Mar;96(3):1055-62.) Niet nieuw maar wel interessant, deze studie van de University of Southern California uit 2004. De onderzoekers gaven dertig zestigplus-mannen twaalf weken elke dag twintig milligram oxandrolon en keken wat er gebeurde. Als je de studie hebt gelezen vraag je je af of het geven van androgenen aan mensen die niet trainen wel zo'n goed idee is.
Oxandrolon
Oxandrolon is misschien wel het veiligste orale anabool dat ooit in de handel is verschenen. Dat komt onder meer omdat het moeilijk metaboliseert. Er zijn maar weinig cases waarin artsen bijwerkingen van oxandrolon beschrijven - en de paar cases die er zijn, die zijn vaak, ehm, een beetje overdreven.
De onderzoekers wilden weten of je met mannelijke hormonen de achteruitgang van de spiermassa en -kracht door veroudering kunt tegengaan. Voor hun experimenten selecteerden ze dertig gezonde mannen die ouder waren dan zestig, en gaven ze de dosis die artsen adviseren bij 'ongewenst gewichtsverlies door onbekende oorzaken'. Twintig kregen oxandrolon, tien een placebo. De onderzoekers lieten ze twaalf weken kuren, en onderzochten de mannen twaalf weken nadat hun kuur was afgelopen nog eens. De mannen trainden niet met gewichten.
De omvang van de spieren groeide aanzienlijk door het oxandrolonkuurtje. Hieronder zie je de thigh muscle cross-sectional area.


Medische studie: twaalf weken op oxandrolone


Na twaalf weken kuren hadden de mannen dus dikkere spieren. Hoeveel daarvan was overgebleven nadat de mannen twaalf weken weer clean waren hebben de onderzoekers niet bepaald, maar afgaande op de figuur van hieronder was het niet veel. Je kijkt naar de verandering van de vetvrije massa. Onder de vetvrije massa valt ook de spiermassa.


Medische studie: twaalf weken op oxandrolone


Het overgrote deel van de vetvrije massa die het oxandrolonkuurtje opbouwt is na twaalf weken foetsie.
Eenzelfde effect had oxandrolon op de spierkracht. Twaalf weken kuren vergrootte het aantal kilo's dat de mannen in een lab kinden wegzetten op de leg-press, de lat-pulley, de leg-extension en de chest-press. Maar twaalf weken na het aflopen van de kuur was die extra kracht als sneeuw voor de zon verdwenen.


Medische studie: twaalf weken op oxandrolone


Blijvender waren de effecten van oxandrolon op de vetmassa. Tijdens de kuur nam die fors af - en dat effect stond twaalf weken later nog wel overeind.


Medische studie: twaalf weken op oxandrolone


Gevaarlijk voor de gezondheid was de oxandrolonkuur trouwens niet. De onderzoekers monitorden leverenzymen, cholesterol, LH en de prostaatkankermerker PSA, maar zagen niets waarover ze zich zorgen maakten. De concentratie PSA daalde zelfs een beetje door de oxandrolonkuur.
De mannen trainden niet met gewichten. De ervaring van veel chemische sporters is dat het stoppen met trainen als een kuur is afgelopen veel van de gewonnen spiermassa doet verdwijnen. Misschien hadden de mannen meer profijt van oxandrolon gehad als ze erbij hadden getraind.
Tijdens een anabolenkuur neemt de lichaamseigen afgifte van testosteron af. Chemische sporters gebruiken daarom vaak middelen die de endogene aanmaak versneld overeind helpen. Post Cycle Therapy, heet dat. Daaraan deden de proefpersonen in deze studie ook niet.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken