2 2 - 0 3 - 2 0 0 7
Suikers in frisdrank saboteren de vetverbranding (Reed 21-03-2007) [Offline]
Frisdrank maakt dik en niet alleen omdat de meeste frisdranken caloriebommetjes zijn. Ook het soort suiker in fris is er debet aan, vermoeden onderzoekers. Een Spaanse onderzoeksgroep is een stapje verder gekomen in het ontrafelen van het mechanisme waarlangs fructose - in de vorm van high fructose corn syrup, de dominante suiker in frisdranken - de groei van vetlagen versnelt. Fructose saboteert de vetverbranding.
In een artikel in Hepatology bevestigt de onderzoeksgroep van Juan Carlos Laguna nogmaals dat fructose vetsensor PPAR-alfa in de lever saboteert. [Hepatology. 2007 Mar;45(3):778-88.]
De Spanjaarden gaven ratten fructose of glucose door hun drinkwater, en bestudeerden vervolgens de effecten van de simpele suikers op de lever.
Ze zagen dat fructose het effect van een extreem koolhydraatrijk dieet op de lever imiteert. Daarbij stijgt de concentratie vetten en slecht cholesterol in het bloed.
Een blootstelling aan fructose van veertien dagen verminderde de verbranding van vetten door de lever. Dat kwam omdat PPAR-alfa, de schakelaar die de levercellen aanzet om vetten te verbranden, niet meer goed functioneerde.
Hoe dat precies kan weten de onderzoekers niet. Ze vermoeden dat het uitschakelen van PPAR-alfa te maken heeft met leptine, of beter gezegd: een toenemende ongevoeligheid voor leptine als gevolg van het fructose. Normaliter activeert leptine PPAR, maar als de receptor voor leptine door fructose niet meer goed werkt, dan blijft die activering achterwege.
Ook ontstekingseiwitten zouden in het proces een rol kunnen spelen. Het lijkt erop dat fructose de cel gevoeliger maakt voor signalen van ontstekingseiwitten. Die zouden wel eens de werking van PPAR kunnen verminderen.
Fructose zit niet alleen in frisdrank, maar is ook het belangrijkste suiker in fruit. Enzymen zetten fructose in het lichaam om in glucose, en andersom. "The fructose in fruit has nothing to do with this study", benadrukt onderzoeksleider Juan Carlos Laguna. [ScienceDaily March 16, 2007] "Fruit is healthy and its consumption is strongly recommended. Our study focuses on liquid fructose intake as an addition to the ordinary diet."
2 6 - 0 4 - 2 0 0 7
Lichaamsbeweging is aangeboren (The Times April 23, 2007) [Offline]
Volgens de Britse EarlyBird Diabetes Study, een project dat de voeding en lichaamsbeweging van kinderen nauwgezet volgt, klopt er iets niet met al die theorieen over de noodzaak van meer gym op school, meer sportvelden bij woonwijken en meer fietspaden. Die zullen de vetzucht-epidemie niet helpen indammen, zegt Terence Wilkin van Peninsula Medical School.
Uit het EarlyBird-project blijkt dat erfelijke factoren bepalen hoeveel kinderen bewegen, niet omgevingsfactoren. Kinderen hebben een activity-stat - een mechanisme dat er voor zorgt dat ze altijd evenveel bewegen.
Sommige kinderen houden gewoon van niet van bewegen. Dwing je ze te bewegen op school, dan voeren ze thuis geen klap meer uit. Ze compenseren.
Terence Wilkin: "We have looked at the relationship between fatness and activity and when analysed over time — which only a study such as EarlyBird can do — the data suggests that activity responds to weight rather than weight to activity. In other words, heavier people exercise less."
0 9 - 0 4 - 2 0 0 7
Leptine geeft dikkerds drie keer meer kans op darmkanker (BBC 7 April 2007)
Vetcellen scheiden het eiwithormoon leptine uit als ze groeien. Bij gezonde mensen remt leptine de eetlust, en zet het anabole processen een tandje hoger. Dikke mensen worden echter ongevoelig voor leptine.
Onderzoekers van de University of California in San Diego hebben ontdekt dat darmkankercellen sneller groeien door leptine. [Br J Surg. 2007 Mar;94(3):346-54.]
Leptine, denken ze, verklaart misschien waarom dikke mensen meer kans op darmkanker hebben.
Eventjes is leptine "in" geweest als potentieel afslankmiddel. In studies hebben onderzoekers echter weinig eetlustremmende effecten van het hormoon kunnen ontdekken.
0 7 - 0 4 - 2 0 0 7
Het ideale ingredient van afslankvoer is lucht (livescience.com 05 April 2007) [Offline]
Als je proefpersonen zoutjes geeft met meer lucht, en laat eten tot ze niet meer kunnen, dan eten ze uiteindelijk meer volume, maar minder calorien. Dat schrijft Barbara Rolls van Pennsylvania State University in Appetite. Waarom we minder calorieen eten als we volumineuze voedingsmiddelen consumeren weet Rolls niet.
|
|
|