Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Anabolen & studies       Anabolen & risico's       Vergeten anabolen       Lever    

1 9 - 0 9 - 2 0 0 6

Superdrol beschadigt lever en nieren van bodybuilder

Superdrol
Amerikaanse artsen hebben een geval beschreven van een bijzondere combinatie van een nier- en leverafwijking bij een 23-jarige bodybuilder, die zes weken Superdrol had geslikt. De bodybuilder had zich naar eigen zeggen keurig gehouden aan de doseringen van fabrikant Designer Supplements.

De bodybuilder meldde zich bij het Maricopa Medical Center in de stad Phoenix omdat hij al twee weken niet lekker was. Hij was misselijk, hij gaf over, at weinig, zijn ontlasting was licht van kleur, zijn huid was verkleurd, zijn urine was donker en hij had jeuk. Hij had heel veel jeuk. Die jeuk had ervoor gezorgd dat de bodybuilder was gestopt met de Superdrol. De jeuk had er ook voor gezorgd dat zijn benen, buik en borst waren bedekt met schrammen.

Superdrol
Labonderzoek wees uit dat de man veel bilirubin in zijn bloed had zitten. Bilirubin is een afbraakproduct van heemijzer. Hoge concentraties in het bloed zijn een teken dat de lever er niet goed aan toe is.

De artsen gaven de man medicijnen en stuurden hem naar huis. Twee weken later kwam hij weer terug. De man moest weer overgeven, de jeuk was verergerd en zijn bloeddruk was opgelopen tot 189/86. De bodybuilder had buikpijn.

De artsen gaven de bodybuilder een betablokker die zijn bloeddruk verlaagde, en namen een biopsie van zijn lever. Ze zagen dat het orgaan vervet was, op plaatsen ontstoken en opgezwollen.

De artsen vonden ook ontstekingsverschijnselen in de nieren van de bodybuilder. Er hadden zich eiwitjes afgezet in de nieren die de werking belemmerden. Immuuncellen waren begonnen stukjes van de nier af te breken.

De symptomen leken op wat artsen vinden bij leverbeschadiging door overmatig alcoholgebruik en hardnekkige virusinfecties. Het is de eerste keer dat artsen deze verschijnselen vinden bij een gebruiker van anabolen.

Weer ging de man naar huis, en na vier dagen keerde hij weer terug. Dit keer had de bodybuilder last van rectale bloedingen. De hoeveelheid rode bloedcellen in zijn bloed was verminderd, en de artsen dienden de bodybuilder nieuwe bloedcellen toe. Toen pas herstelde hij. Twee weken later, toen de man zich meldde voor controle, was hij bijna weer de oude.

De artsen denken dat de designer-steroïde Superdrol – actieve stof: 2-alpha,l7-alpha-dimethyl-dihydrotestosteron – het zeldzame syndroom heeft veroorzaakt, maar ze weten het niet helemaal zeker. Ze kunnen geen literatuur vinden van soortgelijke gevallen. De enige manier om zeker te weten dat het designersupplement de afwijkingen heeft veroorzaakt, is de bodybuilder nog een keer Superdrol te laten nemen – en dat vinden de artsen onethisch.

Jasiurkowski B, Raj J, Wisinger D, Carlson R, Zou L, Nadir A. Cholestatic Jaundice and IgA Nephropathy Induced by OTC Muscle Building Agent Superdrol. Am J Gastroenterol. 2006 Sep 4; [Epub ahead of print]. [Link]

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken