Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Ongewone anabole methoden       Plantaardige steroiden       Betaïne       CLA    

0 7 - 1 1 - 2 0 0 7

  Superstack: CLA + betaïne (J Anim Sci. 2008 Jan;86(1):102-11.)
Iberische zwijnen worden makkelijk dik en slaan veel vet op in hun spieren. Je kunt ze beschouwen als een model voor mensen die aanleg hebben om dik te worden. Het metabolisme van varkens lijkt sowieso sterk op dat van ons. Spaanse onderzoekers ontdekten dat Iberische zwijnen slanker en gespierder worden als ze extra CLA en betaïne door hun voer krijgen.
De Spanjaarden experimenteerden met vier groepen varkens.
De eerste groep varkens kreeg helemaal niets door het voer. Dat was de controlegroep.
Een tweede groep dieren kreeg de standaardmix van de CLA's cis-9,trans-11 en trans-10,cis-12. Een
Betaine
procent van hun voer bestond uit CLA's.
Een derde groep varkens kreeg betaïne. [Structuurformule hiernaast] Betaïne kun je omschrijven als het aminozuur glycine waaraan drie methylgroepen zijn vastgeplakt. Betaïne heet daarom ook wel trimethylglycine. Trimethylglycine zit van nature in noten, granen, zaden en vlees, maar het lichaam maakt ook zelf betaïne aan.
Wetenschappers hebben zich vooral gericht op de eigenschap van betaïne om methylgroepen af te staan. Als methyldonor neutraliseert betaïne misschien het vervaarlijke aminozuur homocysteine. Een ander, minder goed onderzocht aspect van betaïne is dat het eiwitten in het lichaam beschermt tegen afbraakreacties.
De derde groep Iberische zwijnen kreeg voer dat voor een half procent bestond uit betaïne.
En dan was er ook nog een groep varkens die voer kreeg dat voor een procent uit CLA's bestond, en voor een half procent uit betaïne.

Superstack: CLA + betaïne

De onderzoekers begonnen hun experiment toen de dieren dertig kilo wogen, en stopten toen het lichaamsgewicht van de varkens de vijftig kilo overschreed. Daarna slachtten de onderzoekers de dieren, en bestudeerden ze hun lichaamssamenstelling. Zo berekenden ze hoeveel eiwit en vetten de zwijntjes in hun lichaam hadden vastgelegd. Het resultaat zie je in de figuur hierboven. De dieren zetten meer eiwitten aan - lees: spierweefsel - en minder vet.
CLA en betaïne hadden op zichzelf geen statistisch significant effect - maar samen dus wel. Volgens de Spanjaarden is er sprake van synergie. Ze vermoeden dat betaïne een stimulerend effect heeft op de aminozuurstofwisseling van de varkens, en zo het lichaamsmodificerende effect van CLA versterkt.

0 6 - 1 1 - 2 0 0 7

  Testabolan van IForce Nutrition is tribulus met ecdysteron (Ergogenics)
Met de onvermijdelijke tamtam heeft supplementenmaker IForce Nutrition - maker van 1,4Bold - Testabolan op de markt gezet. Neem 's morgens en 's avonds twee capsules, en je weet niet wat je meemaakt. Zegt IForce.
"Significant gains in lean muscle mass and body fat reduction. With just one cycle you will begin to
Testabolan van IForce Nutrition is tribulus met ecdysteron
experience muscle growth at a blistering pace. Freakish gains in mass and definition. Unheard of results-until now!
"
De fabrikant waarschuwt nadrukkelijk voor de bijwerkingen van het spul. "Possible side effects include acne, hair loss, growth on the face (in women), aggressiveness, irritability, and increased levels of estrogen. Discontinue use and call a physician if you experience rapid heartbeat, dizziness, blurred vision, or other similar symptoms."
Hef-tug.
In Testabolan zit iets heel bijzonders. Het is een cocktail van 25-Hexahydroxycholest-One en 26-Hydroxydiocine. Dat zijn weer de triviale namen van respectievelijk - hou je vast - 2B, 3B 14alpha, 20B,22,25-Hexahydroxycholest-7-En-6-One en 26-0-Beta-1-Glucopiranosil, 22-Hydroxifurost-5-En-3-Beta,26diol, 3-0-Beta-Diglucoramnoside.
Heilige koe! Daarvan ga je groeien. Dat kan niet anders, met spul met zulke complexe namen.
Maar als je precies uitzoekt wat voor wonderbare stoffen dat zijn, dan voel je je toch een beetje beduveld.

Ecdysteron

De eerste component, 25-Hexahydroxycholest-One, is niets anders dan ecdysteron, de moeder van de ecdysteroiden. Je ziet de chemische structuur van ecdysteron hierboven.
De tweede component, 26-Hydroxydiocine, is protodioscin. Structuurformule hieronder.

Protodioscin

Protodioscin is het belangrijkste bestanddeel van het plantje Tribulus terrestris. Vast wel eens van gehoord.
"Freakish gains in mass and definition."
Tuurlijk.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken