Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Soja       Anabolen & studies       Risico's & anabolen       Lever    

2 9 - 0 9 - 2 0 0 7

  Supplement beschermt de lever van anabolengebruikers (Clin Toxicol (Phila). 2008 Jan;46(1):57-66.) De Griekse onderzoekers noemen het in hun studie consequent compound N: een preparaat van Natterman, dat is bedoeld om de lever te beschermen en steeds vaker door chemische sporters wordt gebruikt. In hun onderzoek willen de onderzoekers, verbonden aan Thessaly University, nagaan of compound N ook echt werkt.
Compound N is, zo achterhaalden we, Essentiale forte.
Supplement beschermt de lever van anabolengebruikers
[Google] Een doosje bevat enkele tientallen capsules, met in elke capsule driehonderd milligram "polyene phosphatidylcholine". Het fosfatidylcholine in soja lijkt er waarschijnlijk veel op.
Daarnaast bevat elke capsule zes milligram vitamine B1, zes milligram vitamine B2, zes milligram vitamine B6, zes microgram vitamine B12, dertig milligram nicotinamide [een metaboliet van vitamine B3 - red.] en zes milligram vitamine E.
De Grieken, die overigens ook onderzoek deden naar de psychologische bijwerkingen van anabole steroiden, deden een experiment met driehonderd sporters. De helft daarvan, honderdzestig sporters, gebruikte. Van die honderdzestig chemische atleten kregen er veertig Essentiale forte van de onderzoekers. De sporters moesten drie keer per dag tijdens een maaltijd twee capsules innemen.
Alle chemische sporters in het onderzoek namen een kuur, en werden acht weken lang door de onderzoekers gevolgd. De lijst hieronder geeft je een idee van wat de Griekse bodybuilders gebruikten.

Supplement beschermt de lever van anabolengebruikers

Ja, wij hebben ons ook op het hoofd gekrabd. Quinbolon? [Een enol-ether van boldenon - red.] Oxabolon? [Nandrolon met een hydroxylgroep op C4 - red.] Zijn die preparaten nog op de markt? En waar zijn de 'nieuwe' designer-anabolen? Er zullen toch ook in Griekenland sporters producten als 1-Test of madol gebruiken?
Affijn.
Tijdens een periode van acht weken bepaalden de onderzoekers bij drie groepen sporters de concentratie van de enzymen aspartate aminotransferase (AST/SGOT), alanine aminotransferase (ALT/SGPT), lactate dehydrogenase (LDH), alkaline phosphatase (ALP), gamma-glutamyltranspeptidase (gamma-GT) en creatine kinase (CK).
Hoe meer van die enzymen er in het bloed zitten, des te zwaarder krijgt de lever het voor de kiezen.
De figuur hieronder vertelt wat er met de concentratie van de lever-enzymen gebeurde. Groep A = chemische sporters die ook Essentiale forte slikten. Groep B = chemische sporters die geen leverondersteunend supplement gebruikten. Groep C = naturel-atleten.

Supplement beschermt de lever van anabolengebruikers

Hoe fosfatidylcholine en vitamines de lever van chemische sporters beschermen weten de onderzoekers niet. Ze vermoeden dat de mix de membranen van de levercellen versterkt. De levercellen van anabolengebruikers moeten hard werken om alle vreemde stoffen af te breken. Daardoor 'bezuinigt' de levercel op de stofwisseling van vetten. De lever vervet omdat de levercellen niet meer goed vet verbranden [beta-oxidatie - red.] en het onderhoud van de uit vetzuurketens opgebouwde celmembraan schiet erbij in. Het supplement helpt de levercellen een handje.
Klinkt leuk, maar wij hebben eerlijk gezegd moeite om te geloven dat een vitamine B-pilletje en lecithinecapsules de lever van anabolengebruikers kunnen beschermen. En we zijn waarschijnlijk niet de enigen. Uit stuk kun je opmaken dat de Grieken moeite hebben moeten doen om hun studie gepubliceerd te krijgen.
Daarom gebruiken de Grieken omslachtige formuleringen als: "the results from our cohort of similarly exercising individuals suggest that polyunsaturated phospholipids in combination with vitamins of the B complex protect hepatic cells from AAS-induced damage." Compound N is volgens de Grieken ook geen supplement, maar "a controlled pharmaceutical agent".
Maar goed. Het is natuurlijk niet onmogelijk dat de Grieken iets hebben ontdekt waarmee duizenden anabolengebruikers met minder risico's kunnen kuren.

2 8 - 0 9 - 2 0 0 7

  Rasmussen gebruikte dynepo tijdens Tour (Reuters Sept 28, 2007) [Offline] Volgens Reuters is Rasmussen betrapt op het gebruik van dynepo of delta-EPO. Brussel keurde in het voorjaar van 2007 delta-EPO, geproduceerd door Shire, goed voor medisch gebruik. [EMEA/H/C/372] [Offline]
Het typerende van dynepo is dat de suikers aan het eiwitmolecuul op exact dezelfde plaats zitten als bij lichaamseigen EPO. De tests merken het daarom niet op. Als je de atomen afzonderlijk gaat wegen, kun je wel een verschil tussen dynepo en endogene EPO zien - en dat is in het Franse lab waarschijnlijk gebeurd.
Toch is Rasmussen nog niet officieel positief bevonden, aldus Pierre Bordry, de baas van de Franse antidoping-autoriteit. "Rasmussen's test could not be declared positive because of the positivity criteria of the WADA", zegt Bordry tegen Reuters. Dynepo staat kennelijk nog niet op de lijst.
Rasmussen was tijdens de vorige Tour al geschorst door zijn ploeg omdat hij, voordat het evenement begon, tegenover dopingjagers jokte over zijn verblijfplaats. Zo ontweek hij controles.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken