Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Plantaardige extracten       Duursport & voeding       Duursportsuppletie       Ongewoon maar anabool    

1 1 - 1 2 - 2 0 0 9

  Supplement met bromelain en papain versnelt spierherstel (Med Sci Sports Exerc. 2009 Sep 2. [Epub ahead of print].)

Supplementen met enzymen als bromelain en papain versnellen het herstel van spieren na inspanning. Dat blijkt uit een studie die sportwetenschappers van Baylor University binnenkort publiceren in Medicine & Science in Sports & Exercise. In die studie deden de onderzoekers een proef met 29 mannelijke studenten, die in hun vrije tijd geregeld lichamelijk actief waren.

Supplement met bromelain en papain versnelt spierherstel
Na training breken protease-enzymen beschadigde weefsels in spieren af. Als je de spieren daarbij helpt door orale supplementen met proteases, dan herstellen de spieren misschien sneller - dachten de onderzoekers. Met hun experiment wilden ze die theorie toetsen.

De onderzoekers lieten de helft van hun proefpersonen 24 dagen elke dag een kleine 6 gram proteases slikken. Ze gebruikten daarvoor een product van de sponsor van het onderzoek, de Transformation Enzyme Corporation. [Webstek] De Transformation Enzyme Corporation is een producent van supplementen met enzymen. "The protease supplement consisted of 47.7 mg of papain, 99.9 mg of bromelain, 5.593 g of fungal enzymes and 86.4 mg of calcium citrate", schrijven de onderzoekers over het gebruikte product. De andere helft van de proefpersonen kreeg een placebo.

Toen 21 dagen voorbij waren moesten de proefpersonen hardlopen op een treadmill. Die was zo geprogrammeerd dat de proefpersonen er een fikse spierpijn aan over hielden. In de 3 dagen daarna bleven de proefpersonen hun supplementen gebruiken en testten de onderzoekers de kracht van de proefpersonen. Hieronder zie je dat die sneller herstelde bij de supplementengebruikers.


Supplement met bromelain en papain versnelt spierherstel


De supplementengebruikers hadden bovendien minder ontstekingsfactoren in hun bloed. Hieronder zie je het effect van het supplement op de concentratie Interleukine-6.


Supplement met bromelain en papain versnelt spierherstel


Ook de concentratie Interleukine-12 was lager in de supplementengroep.

Na inspanning ruimen immuuncellen de kapotte spiervezels op. Hieronder zie je dat er minder eosinophielen in het lichaam van de supplementengebruikers circuleerden. Toen de onderzoekers keken naar de basophielen - een andere klasse immuuncellen - vonden ze een soortgelijk verband.


Supplement met bromelain en papain versnelt spierherstel


Het zou zomaar kunnen dat het proteasesupplement de spiergroei bevordert, stellen de onderzoekers. "It seems quite possible that the positive effects of the proteases on muscle function are due to the activation of matrix metalloproteases that contribute to extracellular matrix remodeling and myoblast migration during periods of muscle regeneration."

Wijzelf rennen wij nog niet naar de winkel om ons een stapeltje proteasesupplementen aan te schaffen. Uit onderzoek naar bijvoorbeeld de werking van myostatinremmers weten we dat juist het afremmen van proteases spiergroei in de hand werkt. We kijken nog even de kat uit de boom.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken