Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Overgewicht       Thee, groene thee & EGCG       Afslanken       Afslanksupplementen    

1 5 - 1 1 - 2 0 0 9

  Supplement met EGCG en cafeïne verhoogt verbranding met 178 kcal (Br J Nutr. 2005 Sep;94(3):432-6.)

Een mix van EGCG en cafeïne [structuurformules hieronder] verhoogt de hoeveelheid energie die het lichaam-in-rust op een dag verbruikt met gemiddeld 178 kcal. Dat ontdekten onderzoekers van de Canadese Laval University in proeven met 14 vrijwilligers die telkens 24 uur duurden. Als je de resultaten extrapoleert, dan zou je met dit type supplementen in 40 dagen een kilo vet kunnen verliezen.

EGCG
Cafeïne
Cafeïne blokkeert in de cellen receptoren voor adenosine, en verhoogt zo de stofwisseling. EGCG remt het enzym dat adrenaline en nor-adrenaline in het lichaam afbreekt. De verbinding werkt ook direct in op cellen en laat mitochondria harder werken.

De onderzoekers werkten in opdracht van Iovate Health Sciences. Vroeger, voordat advocaten van zieke consumenten tijdens de efedracrisis het bedrijf kaalplukten, heette Iovate nog Muscle Tech. In hun onderzoek beproefden onderzoekers combinaties van guarana en groene thee. De extracten waren op zo'n manier gestandaardiseerd dat de proefpersonen dagelijks 600 mg cafeïne [verdeeld over 3 innames] binnenkregen. De hoeveelheid EGCG varieerde. Afwisselend slikten de proefpersonen - mannen van 20-50 jaar met een zittende leefstijl - dagelijks 270, 600, 900 of 1200 mg EGCG.

Hoe meer EGCG de proefpersonen slikten, hoe meer energie verbruikten ze gedurende een etmaal in een metabolic chamber. In zo'n kamer meten onderzoekers tot op de kcal precies hoeveel energie een mens verbruikt.


Supplement met EGCG en cafeïne verhoogt verbranding met 178 kcal


De 270 mg-groep ging in het etmaal 158 kcal extra verbranden ten opzichte van de placebogroep. De 600 mg-groep verbrandde 170 kcal meer. De 900 mg-groep verbrandde 188 kcal meer, en de 1200 mg-groep 197 kcal meer. Statistisch significant waren de verschillen in het energieverbruik tussen de EGCG-groepen echter niet.

In theorie zou je met de lichtste dosis EGCG in 40 dagen een kilo lichaamsvet kunnen kwijtraken. Met de hooste dosis doe je dat binnen 36 dagen. Ook in theorie.

De supplementen verhoogden de diastolische [tussen twee hartslagen door] en de systolische [tijdens de hartslag] bloeddruk.


Supplement met EGCG en cafeïne verhoogt verbranding met 178 kcal


Iovate bracht tot in 2009 afslankssupplementen op markt met guarana, groene thee en nog veel meer toevoegingen. Toen een paar gebruikers daardoor leverafwijkingen kregen vroeg de FDA Iovate de producten van de markt te halen. [fda.gov April 30, 2009] Dat heeft Iovate toen ook binnen een dag gedaan. [fda.gov May 1, 2009] Het meest levertoxische bestanddeel in Iovates afslankproducten was waarschijnlijk het Garcinia cambogia-extract. Dat bevat de hydroxycitroenzuur, een stof die de vetstofwisseling van de cel overhoop gooit.

Uit Duits onderzoek naar de combi van cafeïne en EGCG bleek in 2005 ook dat je daardoor ongeveer 180 kcal extra per dag kunt verbranden. In die studie bleek echter dat een dagelijkse inname van 300 mg EGCG al effect had.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken