Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Prostaatkanker       Vitamine E       Plantaardige anabolen       Vitamines    

1 1 - 0 6 - 2 0 0 7

  Supplementenmaker ALRI stopt gemodificeerd plantensteroid in Pro-Anabol (alrindustries.com) [Offline]
ALRI, een supplementenbedrijf dat niet bang is voor iets nieuws, stopt een gemodificeerde variant van het ecdysteroid rubrosterone in zijn Pro-Anabol. Dat zegt het bedrijf in zijn advertenties.
Japanse onderzoekers ontdekten halverwege de jaren zestig een exentriek ecdysteroid in planten. Het steroid wijkt af van de gangbare phyto-steroiden
Rubrosterone
doordat de cholesterol-achtige zijketen ontbreekt. Je ziet rubrosterone, zoals het rare ding heet, hiernaast.
De supplementenindustrie gebruikt rubrosterone sinds enkele jaren in producten als Dermasize-X, een mengsel van methoxyflavone, ecdysterone, galzuur en rubrosterone dat je op je huid moet smeren. De industrie claimt dat rubrosterone anabool is, maar we hebben geen studies kunnen vinden die die claim bevestigen.
In Pro-Anabol, zegt maker ALRI, zit een gemodificeerde variant van datzelfde rubrosterone. MDHR, noemt ALRI de nieuwe verbinding.
"The base compound is called Dihydrorubrosterone [= is gewoon rubrosterone - red.], a naturally occurring
Pro-Anabol
ecdysteroid that is notably absent of the cholesterol group at position-17, but has a hydroxyl group at the all important 17-position. Furthermore, we have added a 17-position methyl ether to increase both the bioavailability and overall potency
."
Rechtsboven in het molecuul, waar bij robrusterone een dubbelgebonden zuurstofatoom zit, vind je bij ALRI's component dus een methoxygroep. Zegt ALRI.
Wij vragen ons af of dat werkelijk zo is. Methoxygroepen zijn moeilijk te maken. In een aantal supplementen die methoxy-steroiden zouden bevatten en die we hebben geanalyseerd hebben we ze niet gevonden. Maar daarover hebben we het wel een andere keer.

0 4 - 0 6 - 2 0 0 7

  Vitamine E verlaagt kans op prostaatkanker - maar niet in pilvorm (nutraingredients.com 06/06/2007)
Mannen die via hun voeding veel γ-tocoferol binnenkrijgen hebben dertig procent minder kans op prostaatkanker dan normaal. Dat schrijven onderzoekers van de Amerikaanse National Institutes. [Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2007 Jun;16(6):1128-35.]

Vitamine E verlaagt kans op prostaatkanker - maar niet in pilvorm

Vitamine E verlaagt kans op prostaatkanker - maar niet in pilvorm

Hierboven zie je de basisstructuur van tocoferolen. In supplementen vind je meestal alpha-tocoferol.
In het Amerikaanse dieet is γ-tocoferol de meest voorkomende analoog.
Vitamine E zit in plantaardige olieen en noten en zaden. Goede bronnen van alpha-tocoferol zijn zonnebloempitten en -olie, maar daar zit nauwelijks γ-tocoferol in. Die analoog vind je weer wel in sesamzaad, walnoten, pecanoten, vlaszaad en pistachionootjes.
De onderzoekers concluderen dan ook dat supplementen met vitamine E niet helpen tegen prostaatkanker.
Dan doet NutraIngredients.com, een door ons overigens gewaardeerde website, iets raars. Uit ander onderzoek, zegt NutraIngredients.com, blijkt wel dat alpha-tocoferol de kans op prostaatkanker verlaagt.
"The ATBC study, published in the New England Journal of Medicine (1994, Vol. 330, Issue 15, pp. 1029-35), reported that men taking a supplement of alpha-tocopherol (a form of vitamin E) had 32 per cent fewer cases of prostate cancer and a 41 per cent reduction in prostate cancer deaths."
Als het gaat om vitamine E verwijzen media voor de supplementenindustrie graag naar die studie.
Het is tekenend voor het cynisme waarmee een belangrijk deel van de supplementenindustrie opereert.
Ja, het is waar. Volgens de ATBC-studie hebben rokers die elke dag 50 milligram alpha-tocoferol slikken 41 procent inderdaad minder kans om aan prostaatkanker te overlijden. Maar uit de ATBC-studie blijkt ook dat diezelfde rokers vijftig procent meer kans hebben om te overlijden aan een hersenbloeding.
In de ATBC-trial kregen dertigduizend Finse rokers anti-oxidante vitamines in de hoop dat die zouden beschermen tegen kanker. Toen de vitamines de sterftekans bleken te verhogen, stopten de onderzoekers om ethische redenen voortijdig met het experiment. De ATBC-trial geldt nu, plusminus tien jaar na dato, als de eerste duidelijke aanwijzing dat hoge doses synthetische anti-oxidante vitamines schadelijk zijn.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken