2 2 - 0 6 - 2 0 0 9
Suppletie met MCT's verhoogt uithoudingsvermogen wielrenners
(J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 2009 Apr;55(2):120-5.)
Duursporters kunnen hun uithoudingsvermogen opvijzelen als ze gedurende enkele weken elke dag een beetje MCT's gebruiken. Dat concluderen onderzoekers van de Japans-Chinese Nisshin OilliO Group uit een proef onder acht studenten. De MCT's sparen koolhydraten en verhogen de verbranding van vetten.
MCT's zijn gewoon vetten: glycerolbolletjes met drie vetzuurslierten eraan. Het bijzondere van MCT's zit hem in de lengte van die vetzuren. Die zijn niet lang, zoals de meeste vetzuren in ons dieet, maar middenlang. Je vindt veel middenlange vetzuren in kokosolie. Aziatische bedrijven met kokosplantages zoals de Nisshin OilliO Group ontwikkelen om de haverklap MCT-producten die een ergogene werking moeten hebben.
De onderzoekers gaven hun proefpersonen twee weken elke dag een maaltijd waarin zes gram MCT's waren verwerkt. De MCT's bestonden voor driekwart uit octanoic acid (C8) en voor de rest uit decanoic acid (C10). Na de twee weken moesten de studenten fietsen in het laboratorium. Ze warmden zich vijf minuten op, reden veertig procent van hun VO2max en reden daarna zo lang ze konden op 80 procent van hun VO2max. Een andere keer deden de studenten hetzelfde, maar toen hadden ze geen MCT's gebruikt.
De figuur hieronder laat zien dat de studenten beter presteerden op de uitputtingstrial. Ze hielden minuten langer vol.
In het bloed van de proefpersonen zagen de onderzoekers waarom de MCT-groep langer volhield: de proefpersonen verbruikten meer vet en minder koolhydraten.
De verklaring voor de prestatiebevorderende werking van MCT's is simpel: de koppen van de vetzuren - zeg maar: de haakjes waarmee de vetzuren vastzitten aan
de glycerolbolletjes - leveren aan de cellen makkelijker energie dan de staart. De kop van alle vetzuren is hetzelfde, alleen de lengte en structuur van de staart varieert. Hoe korter de staart van een vetzuur, des te makkelijker levert het vetzuur energie.
Nog korter dan MCT's zijn de korte ketenvetzuren, de SCFA's. De allerkortste vetzuren in het lichaam worden gemaakt door micro-organismen in de darm, als die
ze onverteerbare suikerketens omzetten. [Nutr Metab (Lond). 2004 Oct 6;1(1):8.]
Als MCT's echt zo goed werken als de kokosolieverkopers van de Nisshin OilliO Group beweren, dan is een dieet met veel onverteerbare suikerketens misschien nog interessanter. Roepen wij, de zure samenstellertjes van Ergogenics, enthousiast.
Onverteerbare suikerketens zitten in fruit en groenten.
|
|
|