2 7 - 0 2 - 2 0 0 9
Taurine beschermt viseters tegen dodelijke hartaanval (Adv Exp Med Biol. 2009;643:13-25.)
Een voedingsfactor die ervoor zorgt dat Japanners of mensen met een traditionele leefstijl rond de Middellandse Zee beschermd zijn tegen hartaanvallen is taurine. [Structuurformule hieronder.] Dat schrijven Japanse onderzoekers in Advances in Experimental Medicine and Biology. Taurine zit in dierlijk eiwit, en dan vooral in vis-eiwit.
De schrijvers van het stuk ontdekten in de vroege jaren tachtig dat muizen met een aangeboren hoge bloeddruk langer leven als ze taurine door hun voer krijgen. De muizen sterven meestal jong aan een beroerte, maar kunnen ouder worden als ze extra taurine door hun voer krijgen. Dat was de eerste aanwijzing dat taurine beschermt tegen hart- en vaatziekten.
Taurine verlaagt de concentratie vaatvernauwende hormonen in het bloed. Waarschijnlijk zorgt taurine ervoor dat cellen meer receptoren voor adrenaline en nor-adrenaline aanmaken - de adrenoreceptoren - waardoor de cellen meer van die hormonen uit het bloed zuigen. Om diezelfde reden gebruiken chemische sporters soms taurine om hun clenbuterol of efedrine beter te laten werken.
Taurinesuppletie activeert daarnaast het enzym 7-alfa-hydroxylase. Daardoor scheidt het lichaam meer cholesterol uit via de gal.
Taurine verhoogt tenslotte het gemak waarmee het lichaam vet verbrandt. Het mechanisme is onbekend, maar goeroes hebben wel eens gespeculeerd dat het effect op de aanmaak van adrenoreceptoren daarmee iets van doen heeft.
Viseters zijn slanker dan niet-viseters, hebben een lagere bloeddruk en een gezonder cholesterol. Komt dat, zo vroegen de onderzoekers zich af, omdat viseters meer taurine binnenkrijgen?
Van alle volkeren op deze planeet worden Japanners het oudst. Hartaanvallen komen vrij weinig voor in Japan. Epidemiologen schrijven dat toe aan de hoge inname van vis door de Japanners. Omdat vis de beste voedingsbron van taurine is vroegen de onderzoekers zich af of taurine de ongewoon hoge levensverwachting van de Japanners kan verklaren.
De onderzoekers peuterden bij de Japanse regering en de WHO geld los om via een internationale vergelijkende studie een antwoord op die vragen te krijgen.
Een resultaat van die studie zie je hieronder. De figuur geeft het verband tussen de inname van taurine en sterfte door hart- en vaatziekten.
In hun studie konden de Japanners een paar voedingsfactoren opsporen die de kans op een dodelijke hartaanval of beroerte verhogen of verlagen. Hoe meer cholesterol er in je bloed zit, en hoe hoger je BMI, des te hoger is de kans. Hoe meer magnesium en taurine je binnenkrijgt, des te geringer is je kans.
De onderzoekers hebben de inname van taurine en magnesium gemeten door concentraties in de urine te bepalen. Die zet je af tegen de concentratie creatinine. Daarom zie je hieronder kreten staan als mg: cre en tau: cre.
Alle factoren samen verklaren de sterfte door hart- en vaatziekten voor meer dan zestig procent.
Het is natuurlijk fout nutritionisme, maar we kunnen de verleiding niet weerstaan: als het allemaal klopt wat de Japanners zeggen, dan hebben heavy consumers van energiedrankjes ook een verminderde kans op dodelijke hartaanvallen. Of je nou Red Bull, Mixxed Up, Rodeo, Bullit, PowerBooster of Highway neemt, een blikje is steevast goed voor een gram taurine - of meer. Hoeveel taurine er in vijftig gram eiwit uit rundvlees, kip of vis zit vertelt de tabel hieronder. We snaaiden hem uit een artikel uit 1992. [J Nutr. 1992 Mar;122(3):467-72.]
Do the math.
|
|
|