Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Anabolen & studies       Anabolen en risico's     Visolie  Visolie     Psychologie  Psychologie    

3 0 - 0 1 - 2 0 0 7

  Tekort aan omega-3-vetzuren maakt ons rijp voor de psychiater (Guardian October 17, 2006)
"A large uncontrolled experiment that may have contributed to the societal burden of aggression, depression and cardiovascular death". Zo noemt de Amerikaanse onderzoeker Joseph Hibbeln wat we sinds pakweg 1900 met onze inname van vetzuren hebben gedaan.
Docosahexaeenzuur
We zijn structureel steeds meer omega-6-vetzuren gaan eten, en steeds minder omega-3-vetzuren.
Volgens Hibbeln is in landen waar bewoners weinig vis eten de kans op manisch-depressiviteit dertig keer hoger dan in landen waar vis nog wel bovenaan het menu staat.
Een interview met Hibbeln vind je op [ABC 1 April 2006] [Offline].
Het is eigenlijk een dubbel-interview. Aan het woord komt ook Michael Crawford, die nota bene al in 1972 ontdekte dat apen zich "pathologisch" gingen gedragen als ze onvoldoende essentiele vetzuren binnenkregen.
Hibbeln verklaart het verband tussen visvetzuren doordat hersencellen door een tekort aan omega-3-vetzuren anders van structuur worden. Hun membranen worden stugger. Vooral de receptoren voor neurotransmitters zijn daarvan de dupe, en werken minder goed.
Ziedaar de rationale achter Hibbelns experimenten, waarbij proefpersonen visolie gaan slikken. Of de proeven van Bernard Gesch, die in een gevangenis het aantal gewelddadige incidenten met eenderde verminderde toen hij delinquenten visolie-supplementen liet slikken. In Nederland loopt op dit moment een soortgelijke proef.

2 2 - 0 3 - 2 0 0 7

  Het bewijs: vrouwen reageren op steroiden in mannenzweet (Science Daily February 8, 2007) [Foetsie]
Voor de eerste keur hebben onderzoekers fysiologische reacties waargenomen bij vrouwen die waren blootgesteld aan het steroid androstadienone. Dat is een afbraakproduct van testosteron, en het zit in zweet van mannen - en in mindere mate in het zweet van vrouwen.
Vrouwelijke studenten, die het naar musk ruikende androstadienone hadden opgesnoven, maakten binnen een kwartier meer cortisol aan. Ze voelden zich beter, en toen ze na de blootstelling keken naar een 'video, die was
4,16-androstadiene-3-one
bedoeld om seksueel te prikkelen', rapporteerden ze een hogere staat van opwinding dan vrouwen in de controlegroep. Hun hartslag, bloeddruk en ademhaling waren bovendien hoger.
Het onderzoek is verschenen in de Journal of Neuroscience. [The Journal of Neuroscience, February 7, 2007, 27(6):1261-1265]
De onderzochte stof, die voluit 4,16-androstadiene-3-one heet, is al op de markt. Makers van parfums gebruiken hem. Biologen noemen verbindingen als androstadienone feromonen. Van ratten is bekend dat ze er seksueel op reageren, van mensen eigenlijk niet. Bij ratten prikkelen feromonen, die vluchtig zijn, in de neusholte het vomeronasal organ of VNO. Bij mensen lijkt dat orgaantje niet te zijn verbonden met de hersenen.

1 4 - 0 3 - 2 0 0 7

  Anabolen maakten een huurmoordenaar van me, zegt bodybuilder (Post-Telegram 03/12/2007) [Offline]
Bodybuilder N. H. (25) komt nooit meer vrij. In 2004 vermoordde hij een vijftigjarige vrouw en werd hij vrijwel direct daarna door agenten opgepakt. Toen bleek dat hij handelde in opdracht van de ex-man van de vrouw, die de bodybuilder via een sportschool-eigenaar had gehuurd - voor een luizige vijfduizend dollar.
Harvey was naar eigen "verslaafd" aan anabolen. Daarom had hij het gedaan.
Toen hij in de rechtszaal zijn koffertje met testosteron-ampullen weer te zien kreeg, kreeg hij "een fysieke reactie". Zo verslaafd was hij. Echt waar. Kun je nagaan.

3 1 - 0 1 - 2 0 0 7

  Van testosteron ga je spijbelen (ANP 31 januari 2007) [Offline]
Jongens die veel testosteron aanmaken lopen vaker van huis, spijbelen vaker en doen nog meer dingen waarvoor je doorgaans in de hel komt. Dat ontdekte Hans Vermeersch van de Universiteit Gent.
Meisjes die veel estradiol aanmaken voelen zich daarentegen dikwijls niet begrepen. Ze zijn aanstelleriger gevoeliger.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken