Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  GHB       Seks       Groeihormoon       Horror & sensatie    

1 2 - 0 1 - 2 0 0 3

Test van veertig cent ontdekt GHB in drankjes

Een Amerikaans bedrijf heeft een test ontwikkeld die aangeeft of er GHB, ketamine of rohypnol in consumpties zit. De test moeten uitgaanders beschermen tegen verkrachtingsdrugs. Volgende maand hoopt Drink Safe Technology de detector in de verkoop te hebben.

De detector is bedacht door Francisco Guerra nadat een vriend van hem slachtoffer werd van een verkrachtingsdrug. De test werkt simpel: je brengt een paar druppels met een rietje aan op een stick, en als die blauw verkleurt is het drankje niet te vertrouwen. Het in Florida gevestigde bedrijf [drinksafetech.com] heeft de prijs laag weten te houden. Een stick kost veertig cent.

Drink Safe Technology benadrukt dat de stick niet werkt in drankjes op basis van creme of melk. Verder zijn niet alle uitgaansgelegenheden, die het bedrijf heeft benaderd, van plan het product te gaan verkopen, omdat ze bang zijn dat ze daarmee hun bezoekers vertellen dat verkrachters hun zaak bezoeken.(1)

Politiekorpsen en hulpverleners melden wereldwijd een toename van het gebruik van drugs als GHB in verkrachtingszaken. De Britse Roofie Foundation had november 2002 voor dat jaar al 493 gevallen geregistreerd - 91 meer dan in heel 2001.(2) Hulpverleners aan de universiteit van Michigan zeggen dat ze in 2002 met 130 verkrachtingsslachtoffers hebben gesproken die drugs naar binnen hadden gekregen. Dat was twee keer zoveel als in 2001. Maar, voegen ze daar aan toe, ouderwetse alcohol is nog steeds het meest gebruikte middel in dit soort zaken.

De krant Central Michigan Life sprak met Stephen Thompson, projectleider van Sexual Assault Peer Advocates in Michigan. Hij beschrijft hoe verkrachters GHB gebruiken.

1. Ze kiezen iemand uit die zonder vrienden rondloopt. Daarom vallen de meeste slachtoffers onder de eerstejaarsstudenten die nog zonder vrienden uitgaan. 'In de eerste twee weken van het nieuwe jaar krijgen we meer meldingen dan in het hele semester', aldus Thompson.

2. Verkrachters werken vaak samen. De ene leidt het slachtoffer af, zodat de ander de GHB in de consumptie kan doen.

3. Verkrachters gebruiken de dubbele dosis die rustige recreatieve gebruikers meestal binnenkrijgen. Daarbij verliest het slachtoffer binnen twintig minuten het vermogen nog zelf beslissingen te nemen. Tegelijkertijd wordt het slachtoffer misselijk, maar ook 'hypersexueel'. 'Maar het blijft verkrachting', zegt Thompson.

4. Twintig minuten na inname verliest het slachtoffer het vermogen nog zelf beslissingen te nemen. Dan nemen de verkrachters het slachtoffer mee en begint het misbruik. Daarvoor hebben ze ongeveer vier tot zes uur. Tijdens het misbruik valt het slachtoffer is slaap. Van alles wat er tijdens die periode gebeurt blijven weinig herinneringen hangen. Soms kan het slachtoffer nog enkele gebeurtenissen reconstrueren, vaak helemaal niet.

5. GHB is aan te tonen met een bloedtest als die binnen 24 uur na inname wordt uitgevoerd. Bloedonderzoek moet dus zo snel mogelijk plaatsvinden. Thompson adviseert mensen die denken dat ze verkrachtingsdrugs hebben gekregen - bijvoorbeeld omdat ze wakker werden met een beurse schaamstreek of ontdekken dat ze hebben overgegeven zonder dat ze zich iets herinneren - zo snel mogelijk contact op te nemen met de politie. Andere rape drugs zoals Rohypnol blijven langer in het lichaam, ongeveer vier dagen.

6. De doorsnee verkrachter in dit soort zaken komt uit 'de betere milieus'. Hij bestelt zijn middelen via het internet, of pakt ze gewoon uit het medicijnkastje van zijn ouders. Hij is vaak charmant en een vlotte prater.

De beste manier om jezelf te beschermen tegen deze verkrachters, vindt Thompson, is niet alleen uit te gaan en af te spreken dat je elkaar in de gaten houdt. Bovendien moet je niet met iemand anders naar huis laat gaan.(3)

Britse politie-onderzoekers hebben aanvullende gegevens.(4)

1. In meer dan de helft van de gevallen dienden de verkrachters hun middelen toe via alcohol, meestal in kroegen en clubs. Maar het gebruik van drugs in verkrachtingszaken gebeurt ook bij mensen thuis, in hotels, tijdens feestjes en soms zelfs op kantoor.

2. De meest gebruikte drug is rohypnol, dan pas komt GHB. (Kennelijk rekenen de Britten alcohol niet tot de drugs.)

3. Zeventig procent van de slachtoffers kent haar verkrachter. Of zijn verkrachter - in twaalf procent van de gevallen zijn mannen het slachtoffer.

GHB speelt een sleutelrol in een aantal geruchtmakende rechtszaken. Bijvoorbeeld die tegen de 39-jarige achterkleinzoon van cosmeticamiljardair Max Factor, Andrew Luster. Tegen Luster liep een rechtszaak die was aangespannen door een studente die van Luster GHB had gekregen en was verkracht. Bij huiszoeking vonden de agenten zeventien banden met opnames waarin Luster sex had met bewusteloze vrouwen.(5)

Luster komt waarschijnlijk niet in de gevangenis. Hij nam enkele dagen terug de benen.

Niet alleen decadente rijkeluiszoontjes gebruiken GHB. Bomenknuffelaar John Lucas Muckinhaupt, een 30-jarige man die zijn geld verdient met video's voor rockbands en milieugroepen, staat nu in CaliforniŽ terecht voor ongeveer dezelfde misdaad als Luster. Ook hij maakte video-opnames van zijn met GHB bedwelmde slachtoffers, maar liep tegen de lamp toen zijn slachtoffer erin slaagde met een video uit zijn woning te ontsnappen.(6)

Het kan allemaal nog erger. In New York loopt een rechtszaak tegen de 25-jarige Shaun Alexander, een student aan Hofstra University. Alexander heeft bekend dat hij de 20-jarige student Max Kolb bij hem thuis uitnodigde, met GHB bedwelmde en vervolgens aan stukken sneed. 'Just for the thrill of it', bekende de welgestelde student. Hij legde zijn slagerswerk vast op foto's.

1. Brigid Delaney. Date-rape drugs face new foe in strip test. Syndney Morning Herald, 4-1-2003.
2. Sick Websites offer recipes for rape drug. The Sunday Sun, 22-12-2002.
3. Ashleigh Moyer, Heather Bell. Drugrape incidents rise among students. Central Michigan Life, 10-1-2003.
4. Jim Mcbeth, John Staples. Police fear deluge of rape complaints. Thje ScottsmaN, 10-1-2003.
5. Erica Werner. Investigators launch worldwide search for heir to cosmetics empire on trial for sex crimes. Associated Press, 8-1-2003.
6. Bay Area News Roudup. Local news all the time. San Francisco Chronicle, 7-1-2003.
7. Jessica Heslam. Fellow Hofstra student pleads guilty to gruesome killing of Newton man. Boston Herald, 9-1-2003.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken