Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Aminozuren       Eiwitten       Anabolen & studies       Anabolen & risico's    

1 1 - 0 2 - 2 0 0 9

  Test wijst bodybuilders onterecht aan als alcoholist (Orv Hetil. 2008 Nov 2;149(44):2087-90.)
Als de doorsnee-Nederlander als een zak zout op de bank zit, dan train jij. Als de doorsnee-Nederlander zich vermaakt op ranzige websites, zoek jij op het web naar nieuwe informatie waarmee je je lichaam verder kunt verbeteren. Als de doorsnee-Nederlander chips, koekjes en andere rommel in zijn lichaam stopt, neem jij een blikje tonijn. Je leeft serieus.
Maar als je dan bij de dokter zit, dan kijkt de goede man hoofdschuddend op van z'n testuitslagen.
Test verwart bodybuilding met alcoholisme
"Zo", moppert de geneesheer. "Hebben hebben we weer gezopen?"
Kan zomaar gebeuren. Dat blijkt uit een studie in het Hongaarse wetenschappelijke tijdschrift Orvosi Hetilap. Daarin proberen onderzoekers een test, waarmee artsen alcoholisme opsporen, uit op drie bodybuilders. Die drinken trouwens geen druppel, maar gebruiken wel eiwitshakes en andere bodybuildingsupplementen. En toch zijn de bodybuilders volgens de test alcoholist.
De test die de Hongaren uitprobeerden meet de concentratie van carbohydrate-deficient transferrin [CDT] in het bloed. Transferrin is een versuikerd eiwit waarmee het lichaam ijzer van de spijsverteringsorganen vervoert naar het beenmerg. In het beenmerg komt dat ijzer - in de vorm van hemoglobine - terecht in de rode bloedcellen, die het lichaam dankzij hemoglobine kunnen voorzien van zuurstof.
Als mensen dagelijks meer dan vijf of zes glazen alcohol per dag drinken, verandert de samenstelling van het transferrin. Aan het transferrinmolecuul zit een wisselend aantal sialic acidketens. Drinken mensen veel, dan wordt dat aantal minder. CDT is de fractie van transferrinmoleculen met geen, eentje of twee sialic acidketens. Hoe hoger je CDT, des te meer drink je.
Hoe het komt dat de drie geheelonthoudende bodybuilders volgens de CDT-test alcoholisten zouden zijn, dat weten de onderzoekers niet. Ze vermoeden dat de eiwitsupplementen op de lever net zo'n uitwerking hebben als alcohol.


Test verwart bodybuilding met alcoholisme


Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken