Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Anabolen & studies       Anabolen & risico's       Slaap       Hart & bloedvaten    

2 2 - 0 8 - 2 0 0 3

Testosteron berooft slapers van hun adem

'Nog een klap voor de hormone replacement therapy', noemt New Scientist het. En dat is de ontdekking van Australische andrologen inderdaad. Artsen die oudere mannen mannen testosteron voorschrijven en testosterongebruikers zullen niet blij zijn met de Australische ontdekking dat toediening van synthetisch testosteron de ademhaling tijdens de slaap tijdelijk kan doen ophouden.

De Australiers injecteerden zeventien mannen van boven de zestig een paar weken met testosteron. De eerste week kregen de mannen 500 milligram, de tweede en de derde week 250 milligram. Er gebeurde weinig opzienbarends: de spiermassa steeg nam toe, de vetmassa ook. De insulineresistentie, het bewegingspatroon, de manier van autorijden en het humeur veranderden niet.

Wat wel opvallend was, was de verandering van het slaappatroon van de mannen. Hun totale behoefte aan slaap verminderde met een uur. Tijdens hun slaap kregen de mannen daarnaast last van apneu: het stilvallen van de ademhaling. Bij de meeste mensen met apneu leidt de aandoening tot snurken, maar bij sommigen is apneu serieuzer dan dat. Bij hen veroorzaken de periodes waarin de ademhaling stopt zuurstoftekort - en dus ook schade aan het lichaam. Mensen met apneu hebben daarom een verhoogde kans op een hoge bloeddruk, hartaanvallen en beroertes.

Gemiddeld verhoogde de testosteronkuur het aantal episodes waarin de ademhaling tijdens de slaap uitviel met zeven per uur. Specialisten beginnen zich officieel zorgen over apneu te maken zodra het aantal episodes groter wordt dan vijf per uur.

Gemeten in tijd was de schade bescheidener: per nacht verhoogde de kuur de totale tijd waarin het lichaam niet ademde het vijf minuten.

De onderzoekers hebben ook gekeken naar de manier waarop synthetisch testosteron apneu in de hand werkt. Volgens een theorie zou een hoge hormoonspiegel zorgen voor vergroeiingen aan de luchtwegen. Volgens een andere theorie heeft de apneu iets te maken met de directe inwerking van testosteron op de hersenen.

De onderzoekers konden echter geen vernauwing van de luchtwegen ontdekken. De tweede theorie is dus waarschijnlijk de juiste.

Artsen die testosteron voorschrijven en testosterongebruikers zijn door de studie niet overtuigd. Kevin Channer van het Royal Hallamshire Hospital in het Engelse Sheffield, die nu het effect van testosteron op ouderen onderzoekt, vertelde de BBC dat de apneu waarschijnlijk het gevolg was van de hoge dosis. "Wij gebruiken ongeveer eenderde van wat de Australiers aan hun proefpersonen gaven", aldus Channer.

1. Liu PY, Yee B, Wishart SM, Jimenez M, Jung DG, Grunstein RR, Handelsman DJ. The short-term effects of high-dose testosterone on sleep, breathing, and function in older men. J Clin Endocrinol Metab. 2003 Aug;88(8):3605-13. [Link]
2. Rachel Nowak. Male HRT may raise heart disease risk. NewScientist.com, 21-8-2003.
3. Concerns raised over male HRT. BBC News, 20-8-2003. [Link]

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken