0 8 - 0 1 - 2 0 0 7
Het testosteron-effect van Kaempferia parviflora valt tegen (J Reprod Dev. 2006 Dec 20; [Epub ahead of print].)
In Thailand gebruiken mannen extracten en thee van het plantje Kaempferia parviflora als libido-booster, en producten met Kaempferia beginnen door te druppelen in onze koude regionen. Het zal niet meer lang duren voordat Kaempferia opduikt in een sportsupplement.
Maar werken die producten wel? Dat vroegen de Thaise schrijvers van deze studie zich af. Daarom bestudeerden ze het plantje met het Hershberger-assay: een in de jaren vijftig ontwikkelde standaardtest waarmee onderzoekers sindsdien de androgene en anabole effecten van steroidhormonen hebben gemeten. De onderzoekers gaven ratten vijf dagen dagelijks per kilo lichaamsgewicht een gram van de plant door hun drinkwater.
De tabel hieronder vertelt wat het plantje deed met de hormoonspiegel van de proefdieren.
De testosteronspiegel verdubbelt. Het kruid doet iets in de bijnier, vermoeden de onderzoekers. Maar wat precies, dat weten ze niet. De verhoogde testosteronspiegel had effect op de spiermassa, maar dat effect was statistisch net niet significant.
De onderzoekers houden het er dan ook op dat Kaempferia parviflora niet werkt.
Geen onlogische conclusie, als je beseft hoeveel van het kruid de ratten in het onderzoek kregen.
2 1 - 0 1 - 2 0 0 7
Arcalion is terug (pasioingredients.com) [Offline]
Het Nederlandse PasioIngredients heeft een sulbutiamine-supplement gelanceerd. Pasio's product heet Fortega, en het bevat per capsule 250 milligram sulbutiamine.
Sulbutiamine, dat al tientallen jaren in Franse apotheken wordt verkocht, is een supplement waarvan je niet 1-2-3 kunt zeggen wat het nou precies is.
Is sulbutiamine een vitamine?
Eigenlijk niet, al zet de verbinding in de cellen wel om in vitamine B1.
Sulbutiamine (in de figuur onder) is vetoplosbaar, en dringt daardoor makkelijker door in cellen dan vitamine B1 (in de figuur boven). Zo kun je met sulbutiamine in cellen de concentratie van vitamine B1 verhogen tot een niveau dat je met vitamine B1 niet haalt.
Vitamine B1 speelt een sleutelrol bij energieprocessen in de cel. [Evid Based Complement Alternat Med. 2006 Mar;3(1):49-59.]
Sportwetenschappers hebben een aantal keer onderzocht of vitamine B1 ergogeen is. Daar kwam tot dusver niets uit. [Eur J Appl Physiol Occup Physiol. 1997;75(6):520-4.]
Dat komt waarschijnlijk doordat de cellen maar een beperkte hoeveelheid vitamine B1 kunnen opnemen. Omdat dat niet geldt voor sulbutiamine, hebben onderzoekers al een paar keer bestudeerd of sulbutiamine het functioneren van hersen- en spiercellen bij ziekten als Parkinson en Alzheimer verbetert. [US Patent 5,863,925]
[Zoeken: Sulbutiamine op PubMed]
Uit sommige van die studies komt iets, uit andere niet. Volgens sommige studies werkt sulbutiamine als een geheugenverbeteraar. [Pharmacol Biochem Behav. 1985 Aug;23(2):195-8.]
Waarschijnlijk doet sulbutiamine iets met de neurotransmitter acetylcholine. Misschien remt het de activiteit van cholinesterase, een enzym dat acetylcholine afbreekt.
In de jaren tachtig was Arcalion een cult-supplement in de topsport. Gebruikers rapporteerden meer uithoudingsvermogen en vooral meer focus tijdens trainingen en wedstrijden. In de jaren negentig was Arcalion in zwang in het smartdrugcircuit. [Mondo 2000 - issue #2]
Maar nu begint sulbutiamine dus een nieuwe carriere als sportsupplement, niet in de laatste plaats dankzij de huidige trainingsboosterhausse. Een bekend sulbutiamineproduct is Spike van Biotest, een combinatie van sulbutiamine en cafeine.
Fortega, het product van het Nederlandse Pasio, bevat overigens geen cafeine maar wel B-vitamines.
1 2 - 0 1 - 2 0 0 7
Foliumzuur maakt gehoorapparaten overbodig (Resource 11 Januari 2007) [Offline]
Als alle mannen vanaf hun 55ste levensjaar elke dag 800 microgram foliumzuur zouden slikken, dan zou twintig jaar later het aantal 75-plussers met een gehoorapparaat dertig procent lager liggen. Dat blijkt uit experimenten van de Wageningse Jane Durga.
Waarschijnlijk beschermt foliumzuur via het verlagen van het aminozuur homocysteine. Homocysteine tast hersencellen aan, inclusief de cellen van de gehoorzenuw. Homocysteine is bovendien schadelijk voor de bloedvaten, die de gehoorzenuw van zuustof en voedingsstoffen voorzien.
Klinkt mooi. Maar weten we echt honderd procent zeker dat het veilig is om twintig jaar elke dag 800 microgram foliumzuur te slikken?
|
|
|