Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Anabolen & studies       Anabolen & risico's       Psychologie       Pijnbestrijding    

0 3 - 0 7 - 2 0 0 9

  Testosteron maakt ongevoelig voor pijn (Horm Behav. 2004 Aug;46(2):165-70.)

Een hoge testosteronspiegel - en wellicht ook een hoge spiegel van andere androgenen - maakt je lichaam doof voor pijn. Dat blijkt uit een dierstudie die vijf jaar geleden verscheen in Hormones & Behavior. Het onderzoek verklaart misschien waarom chemische sporters tijdens een kuur sneller blessures oplopen: de androgenen maken hun lichaam doof voor waarschuwende pijntjes.

Testosteron maakt ongevoelig voor pijn
De onderzoekers, verbonden aan Princeton University, experimenteerden met mannelijke mussen. Die staan erom bekend dat ze verbeten met elkaar vechten om hun territorium af te bakenen, en daarbij tjokvol testosteron zitten. Biologen brengen testosteron vooral in verband met agressie, maar de onderzoekers waren vooral geïnteresseerd in de relatie tussen testosteron en pijn. In oudere studies bleek al dat mannelijke ratten die geen testosteron meer aanmaken gevoeliger zijn voor pijnprikkels dan ratten die nog wel testosteron produceren.

'Als je vecht, heb je niet alleen baat bij agressie, maar ook bij minder pijn', aldus de onderzoekers. 'Met onze proeven wilden we de theorie toetsen dat testosteron de pijnbeleving afremt.'

En dat was zo, zie je hieronder. De onderzoekers pompten mussen vol met testosteron via implantaten, en duwden daarna hun pootjes in warm water van 51 graden. Ze deden hetzelfde met mussen die geen extra testosteron hadden gekregen. De figuur pal hieronder vertelt je hoe lang het duurde totdat de vogels hun pootje terugtrokken.


Testosteron maakt ongevoelig voor pijn


In de figuur pal hierboven zie je de uitkomsten van een soortgelijk experiment. Dit keer gaven de onderzoekers mussen een cocktail van de anti-androgenen ATD (welbekend, als je designersupplementen gebruikt) en flutamide. De temperatuur van het water was 48 graden. De anti-androgenen maakten dat de vogels gevoeliger waren voor pijn.

Pijnonderzoekers denken dat ze de studieresultaten kunnen doortrekken naar mensen. "I don't doubt that there might be some effect of testosterone on pain sensitivity in humans"", aldus Roger Fillingim van de University of Florida in Gainsville in een interview met Nature News. [bioedonline.org June 15, 2004] [Offline] Hij denkt dat mannen die veel pijn lijden misschien geholpen zijn met testosteron-injecties. Zeker als die mannen medicijnen krijgen die de testosteronspiegel verlagen.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken