Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Anabolen & risico's       Breinboosters       Anabolica       Psychologie    

2 7 - 0 5 - 2 0 0 9

  Testosteron verhelpt depressie (J Clin Psychopharmacol. 2009 Jun;29(3):216-21.)

Sombere mannen op middelbare leeftijd fleuren helemaal op als je ze een paar weken injecteert met testosteron. Psychiaters uit New York ontdekten het effect in een trial die is verschenen in de Journal of Clinical Psychopharmacology.

De onderzoekers wierven via advertenties in kranten 23 gezonde doch sombere mannen van achterin de veertig of vooraan in de vijftig. De mannen voelden zich vier jaar niet helemaal lekker. Ze leden aan - zoals de onderzoekers het noemen - dysthymic disorder. De midlife crisis, zeg maar. Drie tot tien procent van de mannen krijgt er last van. Normaliter laat de aandoening zich bestrijden door de aankoop van een foute sportwagen of een net zo fout suede jasje, maar de onderzoekers probeerden het op een andere manier: via Testoviron Depot van Schering.


Testosteron verhelpt depressie


In Scherings Testoviron zit al zit sinds de goeie ouwe tijd van Adolf Hitler testosteron-enantaat, maar de psychiaters gebruikten een hele bijzondere versie van Testoviron. Die kwam uit de plant van Schering in het grote toverbos, waar de kaboutertjes testosteroncypionaat in de ampullen van Testoviron stoppen - in plaats van testosteron-enantaat.

Of de psychiaters waren te bedonderd om te lezen wat er op het etiket van het doosje staat. Dat kan natuurlijk ook.

De helft van de mannen kreeg zes weken achtereen om de tien dagen een injectie met 200 milligram testosteron-ester. Tijdens de proef onderzochten de psychiaters de mannen met de Hamilton Depression Rating Scale. Dat houdt in dat ze de mannen 21 vragen stelden, en aan de hand van de antwoorden bepaalden hoe depressief de mannen waren. Het hoger de score, des te depressiever ben je. Hieronder zie je het effect van het testosteronkuurtje op de scores van de mannen.


Testosteron verhelpt depressie


Niet bij alle mannen sloeg de behandeling aan. Iets meer dan de helft van de testosterongebruikers genas. Bij de placebogebruikers herstelde slechts tien procent.

De onderzoekers benadrukken dat hun studie geen vrijbrief geeft om sombere mannen met testosteron vol te gooien. "This 6-week study did not permit assessment of possible longer-term risks of testosterone administration, such as gynecomastia, or the potential for worsening the course of prostate cancer."

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken