3 1 - 1 0 - 2 0 0 7
Teveel zink is net zo slecht voor je spieren als te weinig, zegt dierstudie (J Nutr Biochem. 2007 Nov;18(11):753-9.)
Een dieet met te weinig zink tast het vermogen van de spieren aan om kracht en arbeid te verrichten. Zie daar de biochemische basis voor het gehamer van de supplementenindustrie op het belang van zinksuppletie voor krachtsporters. De industrie zal dus niet blij zijn met deze dierstudie van de University of Georgia. Die suggereert dat een overmaat aan zink voor de spieren net zo fout uitpakt als een tekort aan zink.
De onderzoekers gaven drie groepen ratten 42 dagen achtereen een dieet dat voor respectievelijk vijf, dertig en tweehonderd parts per million (ppm) zink bevatte. Een dieet met dertig ppm zink geeft ratten zo ongeveer hun dagelijkse aanbevolen hoeveelheid aan zink.
De hoeveelheid zink was niet van invloed op het totale lichaamsgewicht. Maar toen de onderzoekers in de spieren van de ratten gingen kijken, zagen ze iets merkwaardigs. De effecten van een tekort aan zink leken verdraaid veel op de effecten van extra veel zink.
Hierboven zie je het effect van zink op S-glutathiolated carbonic anhydrase, een beschermend eiwit dat de spiercel aanmaakt tegen zuurstofschade. Te weinig zink maakt spieren kwetsbaar voor schade door verbrandingsprocessen - maar een overmaat aan zink doet dat dus ook.
Heat Shock Protein 20 beschermt een langzaam type spiervezel tegen schade. Als de spiervezel dreigt te worden aangetast pakt het eiwitje de vezel bij wijze van spreken in. Weinig van het eiwit is een merker voor atrofie, en komt voor als de zenuwen van de hersenen naar de spieren zijn afgesneden of als mensen hun ledematen lange tijd niet gebruiken.
Heart fatty acid binding protein loodst vetzuren door de spiercel naar de plaatsen waar ze verbrand kunnen worden.
Precies zo'n figuur als de drie van hierboven vonden de onderzoekers tenslotte toen ze keken naar het eiwit myosin light polypeptide 3. We zullen je een moeilijk verhaal besparen, maar een tekort aan zink en een overmaat aan zink imiteren wat dat eiwit betreft het afsnijden van de zuurstoftoevoer naar de spiercel.
Voer met tweehonderd ppm zink bevat veel zink. Meer dan, omgerekend naar mensen, een sporter binnenkrijgt als die een mutlivitamientje of zo slikt. Maar als je met zware zinksupplementen gaat experimenteren, dan is het niet onmogelijk om het humane equivalent van de extreme zinkdosis in deze dierstudie te halen.
De onderzoekers doen echter geen uitspraken over zinksupplementen en de effecten daarvan op mensen. Het is ze te doen om het proof of principle, blijkt uit de slotzin van het abstract. "These results suggest that the consumption of pharmacologic doses of zinc may be detrimental to muscle function."
0 1 - 1 1 - 2 0 0 7
Helft van de Nederlanders kan niet veilig een kipfiletje bakken (Resource 1 November 2007) [Offline]
Iedereen weet dat je kip moet verhitten om bacterien te doden, en dat je een bord waarop rauwe kip heeft gelegen niet moet gebruiken om gekookte kip te snijden. Consumentenwetenschapper Arnout Fischer van Wageningen Universiteit ontdekte dat we met die kennis niets doen als we in de keuken staan te koken. [Risk Anal. 2007 Aug;27(4):1065-82.]
Met een beetje pech koop je in de supermarkt een kipfilet die besmet is met Campylobacter jejuni. Wil je een Campylobacterkip veilig kunnen eten, dan moet je tijdens het koken het aantal Campylobacters met een factor tienduizend verminderen.
Toen Fischer twee dozijn proefpersonen besmette kip liet klaarmaken in een keuken, ontdekte hij dat ongeveer de helft van hen erin slaagt die kip gaar en veilig op het bord te krijgen.
De andere helft niet.
|