Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Plantaardige extracten       Afvallen       Afslanksupplementen       Thee, groene thee & EGCG    

1 2 - 0 3 - 2 0 0 8

  Tien kopjes groene thee per dag maken cardiosessies effectiever (Am J Clin Nutr. 2008 Mar;87(3):778-84.)
Slik elke dag drie capsules met groene thee-extract, en je verbrandt meer vet als je fietst. Dat ontdekten sportwetenschappers van de University of Birmingham toen ze proeven deden met een dozijn gezonde jonge mannen. Tegelijkertijd ontdekten de Britten dat supplementen met groene thee het lichaam gevoeliger maken voor insuline.
De onderzoekers lieten hun proefpersonen een half uur fietsen op zestig procent van hun VO2max. Bij die intensiteit kun je nog net een gesprek voeren, en is de verbranding van vet optimaal. Tijdens het fietsen maten de onderzoekers hoeveel energie de proefpersonen verbruikten en hoeveel daarvan afkomstig was van koolhydraten, en hoeveel werd geleverd door vetten.
Daarna moesten de proefpersonen elke dag drie capsules met groene thee-extract slikken, twee weken achtereen. Dagelijks consumeerden de proefpersonen negenhonderd milligram polyfenolen uit groene thee. Daarvan was iets meer dan 350 milligram EGCG, de meest actieve flavonoid in groene thee. Je kunt dezelfde hoeveelheid polyfenolen binnenkrijgen als je elke dag tien tot elf koppen groene thee drinkt.
Na twee weken moesten de proefpersonen nog een keer fietsen. De hoeveelheid energie die ze verbrandden gedurende het half uur was ongeveer gelijk, maar door de groene thee-capsules verbrandden de proefpersonen zeventien procent meer vetten. Dat zie je in de figuur hieronder.

GTE = Green Tea Extract; PLA = placebo.
Een probleem waarmee veel dikke mensen kampen is dat hun insulinehuishouding niet meer goed werkt. Supplementen die het lichaam ongevoeliger maken voor insuline zijn dan ook vaak niet geschikt voor mensen met diabetes-2. Omdat de Britten wilden weten of dat ook geldt voor groene thee deden ze nog een andere proef. Daarbij gaven ze elf proefpersonen drie pillen met groene thee-extract, en dienden ze de proefpersonen een dag later een partij glucose toe. Vervolgens keken de onderzoekers
hoe snel het glucose uit het bloed van de proefpersonen verdween.
De glucose verdween sneller uit het bloed als de proefpersonen groene thee gebruikten dan als de proefpersonen geen supplementen hadden geslikt. Ook steeg de insulinespiegel minder hoog. De gevoeligheid voor insuline nam door het supplementen toe met dertien procent.
"Acute ingestion of green tea can increase fat oxidation during moderate-intensity exercise, possibly through an increase in lipolysis and therefore an increased availability of fat as a fuel", besluiten de onderzoekers. "Green tea ingestion can also improve glycemic control after an oral glucose load and could have the potential to reduce the risk of type 2 diabetes mellitus."
Wat zou er gebeuren als je sporters tijdens inspanning een product geeft met zowel groene thee als glucose? Zouden hun spiercellen dan tegelijkertijd meer koolhydraten opnemen en meer vet verbranden?

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken