0

Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Plantaardige extracten       Testosteron & leefstijl     Archief Testosteron & Supplementen   Testosteron & supplementen     Archief Tongkat Ali   Tongkat Ali    

0 1 - 1 0 - 2 0 0 9

  Potentiesupplement Tongkat Ali verhoogt testosteronspiegel (J Ethnopharmacol. 2009 Aug 22. [Epub ahead of print].)

Aziatische kruidengenezers gebruiken de extracten van de wortels van de struik Tongkat Ali - wetenschappelijke naam: Eurycoma longifolia - al eeuwenlang als versterkend tonicum of als libidostimulerend middel. In een proef met ratten hebben onderzoekers van de Italiaanse University of Modena and Reggio Emilia achterhaald hoe Tongkat Ali precies werkt. Het supplement verhoogt de testosteronspiegel.

Potentiesupplement Tongkat Ali verhoogt testosteronspiegel
De onderzoekers wilden weten of Tongkat Ali mannen met potentieproblemen kan helpen. Daarom brachten ze eerst mannetjesratten in contact met paringsrijpe wijfjes. Met de mannelijke ratten die toen niet tot paring overgingen experimenteerden de Italianen verder. Die dieren, dachten de onderzoekers, staan model voor mannen met potentieproblemen.

De onderzoekers gaven hun ratten 6 of 12 dagen achtereen 500 mg Tongkat Ali-extract per kilogram lichaamsgewicht. De onderzoekers pompten het extract, opgelost in water met een slangetje direct in de maag van hun dieren. Ratten in een controlegroep kregen water zonder actieve stoffen. Drie kwartier na de laatste toediening plaatsten de onderzoekers hun ratten in de kooi met paringsrijpe wijfjes.

Hieronder zie je het percentage van de ratten dat na 6 [subacute] of 12 [subchronic] dagen suppletie met Tongkat Ali op de wijfjes klom [M] en ejaculeerde [E]. Tongkat Ali werkt dus.


Potentiesupplement Tongkat Ali verhoogt testosteronspiegel


Als een wetenschapper ziet dat mannelijke proefdieren vaker paren denkt hij als eerste aan een verhoogde testosteronspiegel. De Italianen dus ook. Toen ze in het bloed van de ratten die zes dagen Tongkat Ali hadden gekregen de concentratie testosteron bepaalden, zagen ze dat die was gestegen.


Potentiesupplement Tongkat Ali verhoogt testosteronspiegel


De sportsupplementenindustrie heeft Tongkat Ali inmiddels ontdekt, blijkens het groeiende aantal producten met extracten van de plant. Of die werken kun je op basis van deze studie nog niet zeggen. Wat werkt in een ingedutte rat hoeft nog niet te werken in een topfitte sporter.

Meer testosteron duursporters door Tongkat Ali (3-8-2006)

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken