Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Adoniscomplex       Anabolen & studies       Anabolen & risico's       Lever    

1 0 - 0 8 - 2 0 0 8

  Tot twee keer toe slikt bodybuilder zijn lever naar z'n grootje (World J Gastroenterol. 2008 Jul 28;14(28):4573-5.)
Een medische gevalsstudie waar je kippenvel van krijgt, dit verslag van artsen van het Amerikaanse Massachusetts General Hospital. Het artikel vertelt het verhaal van een 27-jarige wedstrijdbodybuilder annex politieagent die zich meldt bij de Spoedeisende Hulp. Hij gebruikt al vijf jaar anabolen, maar nu heeft hij buikpijn en is hij misselijk.
De artsen onderzoeken zijn bloed, en ontdekken dat de lever van de man niet meer goed functioneert. De concentratie van het enzym ALT is bijvoorbeeld 2457 eenheden per liter. Dat hoort niet meer dan 35 te zijn. Ook is het bloed van de bodybuilder stroperig. Zijn hematocrietwaarde is vijftig procent.
De bodybuilder spuit nandrolon en slikt naar eigen zeggen androstenedione.
Als de artsen een scan van de lever van de bodybuilder maken, zien ze dat zijn lever een zooitje is. Je ziet die scan hieronder bij A. De lichte plekken zijn gezwellen. De grootste is tien bij tien centimeter.

Tot twee keer toe slikt bodybuilder zijn lever naar z'n grootje

Als de artsen de bodybuilder opereren, zien ze dat het orgaan er nog slechter aan toe is dan ze vreesden. Het orgaan bevat met bloed gevulde gezwellen. Peliosis hepatis, stellen de artsen vast. Dezelfde aandoening die Andreas Muenzer fataal werd.
De artsen vinden een gewel met een diameter van maar liefst 23 centimeter. Meestal zijn dit soort gezwellen niet groter dan drie centimeter. [Bigger Is Better - red.] De artsen besluiten een deel van de lever te amputeren.
Na de operatie herstelt de bodybuilder, en mag hij weer naar huis. Als de artsen na drie maanden nog eens een scan van zijn lever maken, zien ze dat de gezwellen in het resterende stuk van zijn lever met veertig procent zijn gekrompen. Die scan zie je hierboven bij B. De bodybuilder denkt dat hij wel weer kan kuren, en vertelt dat hij weer androstenedione gaat slikken.
Na drie jaar zien de artsen de bodybuilder nog eens. Hij had zes weken eerder zichzelf getracteerd op injecties met een nandrolonderivaat. En jawel, hij had weer bijkpijn gekregen.
Drie dagen nadat de bodybuilder was opgenomen ging zijn hart alsmaar sneller slaan. Als de artsen nog maar eens een scan van zijn lever maken - je ziet hem hierboven helemaal rechts - zien ze dat de lever van de man er weer beroerd aan toe is. De gezwellen zijn weer gaan groeien, het orgaan heeft een uitstulping gekregen en is gaan bloeden.
De artsen overwegen nog even of ze de man een nieuwe lever moeten geven, maar laten dat idee weer varen. Het is zonde. De man slikt en spuit hem toch weer kapot. Alcoholisten krijgen ook geen nieuwe lever. Dus stoppen ze alleen maar de bloeding, en sturen de bodybuilder weer naar huis.
Wij kunnen moeilijk geloven dat de bodybuilder alleen maar nandrolone en androstenedione gebruikte. Goed, er zijn wel eens vaker gevallen gepubliceerd van bodybuilders die door een mild nandrolonep-kuurtje een bloedklont met de afmetingen van een stoeptegel in hun buik krijgen, maar die studies geloven we eerlijk gezegd ook niet.
Verder is androstenedione, net als nandrolon, niet belastend voor de lever. Dat blijkt uit in vitro-onderzoek met levercellen. Androstendione is inmiddels verboden, maar al jaren voordat het verbod van kracht werd viel het uit de gratie bij bodybuilders. Dat kwam door de komst van effectievere anabole steroiden die je ook als 'supplement' kunt kopen. Daar zit een aantal notoire leverslopers bij.
De allerlinkste daarvan is methasterone, een anabool dat eind jaren vijfig is ontwikkeld door Syntex. Meer dan eens hebben artsen bij gebruikers van methasterone kapotte nieren en een beschadigde lever geconstateerd.
Vandaar ons donkerbruine vermoeden dat de bodybuilder waarover deze studie gaat grover spul heeft gebruikt dan androstenedione en nandrolone. Bodybuilders die met medische problemen bij een arts komen zijn niet altijd eerlijk over hun gebruik. Ook niet als ze met die eerlijkheid hun leven kunnen redden.

2 6 - 0 7 - 2 0 0 8

  Meisje van tien doet mee aan bodybuildingwedstrijd (Herald Sun July 17, 2008) [Offline]
Toen Maughan Wellham in het Australische Melbourne meedeed aan een bodybuildingcompetitie liet de jury haar uitkomen in een eigen klasse. Ze was nog maar tien jaar oud.
Maughan Wellham
De zaal was enthousiast.
"She looked fantastic", zegt Tony Lanciano, de organisator van de All Female Natural Muscle & Fitness Classic. "She even flexed her abs and the crowds went wild over it. I've never seen anything like that."
Maughans verschijning heeft in het Australische continent de tongen losgemaakt. Bewegingswetenschapper Peter Larkins vond Maughans deelname "te vroeg". "Weight training at the pre-pubertal age group is not safe or effective", zegt hij. "You don't have the hormones responsible for muscular development."
Maughan zelf zegt echter dat ze nog niet met gewichten traint. Ze loopt hard, ze doet kniebuigingen en push-ups, en traint haar buikspieren.
De Australian Family Association, een organisatie die opkomt voor de belangen van het gezin, heeft een ander kritiekpunt. Steeds meer jongeren beoordelen hun lichaam al te kritisch, en zijn steeds onzekerder of ze er wel normaal uitzien. Steeds meer tieners gebruiken bodybuilding-supplementen en hard core-dopingmiddelen. Als een kind van tien meedoet aan bodybuildingcompetities, dan versterkt dat die trend.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken