Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Krachttraining & voeding       Ongewone anabole methoden       Krachttraining       Afslanken    

0 1 - 1 1 - 2 0 0 9

  Train 's avonds, en word gespierder en droger (Flex, Feb 2009) [Offline]

Het onderzoek van Tim Scheett, verbonden aan de University of Southern Mississippi, is niet verschenen in een peer reviewed wetenschappelijk tijdschrift. Scheetts onderzoek zal misschien ook nooit worden gepubliceerd. Toch denken we dat jullie willen weten wat er uitkwam - dat bodybuilders meer progressie maken als ze 's avonds trainen dan als ze dat 's morgens vroeg doen.

Uit fundamentele studies komen aanwijzingen dat het tijdstip van trainen effect kan hebben op je progressie. De balans tussen het spieropbouwende testosteron en het spierafbrekende cortisol is 's avonds gunstiger. 's Avonds ben je ook iets sterker. Maar zijn die effecten zo sterk dat je ook meer spiermassa en -kracht opbouwt als je 's avonds traint? Die vraag wilde Scheett beantwoorden.

Dus deed Scheett een experiment met 16 getrainde bodybuilders. Die liet hij tien weken lang vier keer per week trainen. De proefpersonen namen elke grote spiergroep twee keer per week met gewichten onder handen. Elke workout trainden de proefpersonen drie kwartier met gewichten. Daarna deden ze ook nog eens drie kwartier aan cardiotraining.

De helft van de proefpersonen trainde 's morgens voor 10 uur. Dat was de AM-groep. De andere helft van de proefpersonen, de PM-groep trainde na zes uur 's avonds.

Toen de tien weken voorbij waren, keek Scheett wat er met de lichaamssamenstelling van de twee groepen was gebeurd.


Vetvrije massa

Vetpercentage

AM-groep

+0.6%

+5%

PM-groep

+3.2%

-4%


De verschillen waren niet statistisch significant. Dat komt omdat de groep sporters waarmee Scheett experimenteerde klein was.

Beide groepen boekten even grote progressie wat betreft hun spierkracht.

Scheett noemt de door hem gevonden effecten "klein", en vond ze niet groot genoeg om krachtsporters af te raden om 's morgens te trainen. "Trainen moet je vooral doen op een tijdstijp dat je goed uitkomt en waarbij je je goed bijvoelt", beklemtoont Scheett. "Alleen als het je niet uitmaakt wanneer je traint, wel, dan zou je kunnen overwegen om 's avonds op de drukbank te kruipen. Of als je al een tijdje 's ochtends vroeg traint, maar merkt dat je daarop niet goed reageert."

Scheett heeft niet onderzocht hoe de effecten ontstaan. Hij speculeert dat het metabolisme van het lichaam normaliter 's avonds inzakt. Daardoor ga je minder energie verbruiken. Maar ga je op dat moment trainen, dan gaat je stofwisseling juist weer even harder werken. Train je 's avonds, dan verbrand je over de gehele dag dus meer energie. Dat zou kunnen verklaren waarom de proefpersonen in de PM-groep droger werden. De avondlijke positiever testosteron-cortisol-ratio zou kunnen verklaren waarom de PM-groep ook meer spiermassa opbouwde.

Scheett presenteerde zijn bevindingen als poster tijdens de jaarlijkse National Strength and Conditioning Association Conference in Las Vegas, Nevada, 2005. Hij heette toen voluit Effect of training time of day on body composition, muscular strength and endurance.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken