Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Krachttraining       Krachttraining & voeding       Creatine       CLA    

0 5 - 1 0 - 2 0 0 7

  Trainen met een combinatie van creatine en CLA maakt senioren gespierder en slanker (PLoS ONE. 2007 Oct 3;2(10):e991.)
Als 65-plussers trainen met gewichten, en daarbij ook nog creatine en CLA gebruiken, bouwen ze meer spiermassa op en verliezen ze meer vet. Dat ontdekten Canadese sportwetenschappers van McMaster University.
Trainen met gewichten bouwt spiermassa op, en meer spiermassa betekent ook vaak minder vet. Maar bij 65-plussers
Creatine
is het vermogen van het lichaam om spiermassa aan te maken verminderd. De onderzoekers wilden weten of ze daaraan met creatine en CLA iets konden doen.
De onderzoekers lieten hun veertig proefpersonen, die allemaal de 65 waren gepasseerd, een half jaar twee maal per week met gewichten trainen. De helft van hen kreeg een placebo, de andere helft dagelijks zes gram CLA en vijf gram creatine.
Toen het half jaar om was, bepaalden de onderzoekers de vet- en vetvrije massa van hun proefpersonen.

Trainen met een combinatie van creatine en CLA maakt senioren gespierder en slanker

Het effect van de suppletie was aanzienlijk. Welke component van de stack welk effect heeft veroorzaakt weten de onderzoekers niet.
Bijwerkingen hebben de Canadezen niet kunnen vinden. Ze zagen geen effect op ontstekingsfactoren als interleukine-6 of CRP. Effect op de glucosehuishouding was er evenmin. Wel zat er in het bloed van de vrouwelijke proefpersonen in de supplementengroep ongeveer twee keer meer 8-isoprostaan dan in het bloed van de vrouwelijke proefpersonen die een placebo hadden gekregen.
8-Isoprostaan is een merker voor de activiteit van vrije radicalen. De onderzoekers maken zich er geen zorgen over. Ze bepaalden ook de concentratie van 8-hydroxy-2-deoxyguanosine, en die ging niet omhoog. 8-Hydroxy-2-deoxyguanosine is een merker voor beschadiging van erfelijk materiaal.

0 4 - 1 0 - 2 0 0 7

  Overheid controleert supplementen met hersenextracten niet (Voedsel- en Warenautoriteit 31 augustus 2007) [Offline]
Linkje naar het Nederlandstalige EU-document 2007/275/EG, waarin Brussel heeft vastgelegd welke dierlijke producten de douane eerst moet controleren voordat ze de EU mogen binnenkomen. Als je helemaal doorscrolt naar het einde, naar Bijlage II, dan zie je daar een lijst met "levensmiddelen die niet onderworpen zijn aan veterinaire controles".
Daaronder vallen "niet-gevulde gelatinecapsules", maar ook "voor de eindverbruiker verpakte voedingssupplementen
Secretagogue One
die kleine hoeveelheden dierlijke producten bevatten". Het document noemt glucosamine, chondroitine of chitosan - en inderdaad, de kans die producten schadelijk voor de consument zijn is praktisch nul. Maar onder de definitie vallen ook supplementen als Secretagogue One, die stukjes dierlijk hersenweefsel bevatten. Volgens de fabrikanten verhogen die de aanmaak van groeihormoon.
In de VS, waar de supplementen met hersenextracten al langer worden verkocht, maken onderzoekers zich echter zorgen over eventuele besmetting met BSE door dit soort producten.
Nog niet zo lang geleden kregen we testuitslagen van Secretagogue One in handen, uitgevoerd door een erkend Nederlands onderzoekslaboratorium. Volgens de makers van Secretagogue One zijn in het product stukjes hersenen van varkens verwerkt, en geen stukjes hersenen van runderen. Varkens kunnen voorzover we weten geen BSE-achtige ziekten krijgen.
Het lab kon niet bepalen of het supplement besmet was of niet. Wel vonden onderzoekers DNA van koeien in het supplement. Of het runder-DNA afkomstig was uit hersencellen kon het lab niet zien.
De moraal: Als je supplementen koopt, pas dan op jezelf. De overheid doet het niet voor je.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken