Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Duursportsupplementen       Deeltijdvasten       Duursport & voeding       Duurtraining & cardio    

0 1 - 0 7 - 2 0 1 0

  Trainen op lege maag maakt duursporters sneller sneller (J Sci Med Sport. 2010 May 6. [Epub ahead of print].)

Voordat je traint en tijdens je training heb je als duursporter carbs nodig, zeggen sportwetenschappers - en fabrikanten van sportdrankjes en energierepen zeggen het ze grif na. Die wijsheid is gebaseerd op proeven waarin sporters onder wedstrijdomstandigheden betere tijden maken als er veel koolhydraten in hun lichaam circuleren. Maar zijn koolhydraten ook nuttig tijdens de training, als je bezig bent om je lichaam klaar te stomen voor een wedstrijd? Misschien niet, concluderen bewegingswetenschappers van de University of Sydney.

Trainen op lege maag maakt duursporters sneller sneller
De onderzoekers deden een proef met 14 ongetrainde studenten van halverwege de twintig. De studenten volgden gedurende 4 weken een trainingsprogramma. Vijf ochtenden per weken moesten ze fietsen op 65 procent van hun VO2max. Dat is een intensiteit waarbij je nog net een gesprek kunt voeren.

De eerste week fietsten de studenten 25 minuten per training. Elke week kwam daar 25 minuten bij. In de vierde week fietsten de studenten dus 100 minuten.

De helft van de studenten kreeg een uur voordat ze op fiets klommen een ontbijt. Dat leverde per kg lichaamsgewicht 1.5 gr koolhydraten. De laatste 2 weken van de trainingperiode kregen de studenten daar nog 30 gram maltodextrine in de vorm van een sportdrank bij. Dat was de Fed-groep.

De andere studenten ontbeten pas als ze uitgefietst waren. Dat was de Fasted-groep.

Na 4 weken was de zuurstofopnamecapaciteit in de Fasted-groep meer vooruitgegaan dan in de Fed-groep. Nog groter was het effect op de concentratie glycogeen in de beenspieren van de proefpersonen.Trainen op lege maag maakt duursporters sneller snellerTrainen op een nuchtere maag vergroot het trainingseffect dus, concluderen de onderzoekers. Als ze in de spieren van hun proefpersonen enzymen gaan meten, in de hoop dat ze ontdekken hoe nuchter trainen nou precies uitwerkt, dan komen ze daar eigenlijk niet uit. De onderzoekers kijken naar citraatsynthase (CS) en 3-hydroxy-CoA-dehydrogenase (HAD), twee enzymen die betrokken zijn bij de omzetting van voeding in energie. Bij de mannen heeft het nuchter trainen een ander effect op de enzymen dan bij de vrouwen.Trainen op lege maag maakt duursporters sneller snellerDe onderzoekers zijn voorzichtig over de consequenties van hun onderzoek. "Meal ingestion prior to daily exercise can modify some of the exercise training-induced adaptations normally seen with endurance training compared to when daily exercise is undertaken in the overnight-fasted state." Verder dan dat gaan ze niet. Voordat trainers hun pupillen gaan adviseren om vooral op de nuchtere maag te gaan trainen zouden andere onderzoekers hun resultaten moeten bevestigen, vinden ze.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken