Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Plantaardige steroïden       Plantaardige extracten       Testosteron & supplementen       Testosteron & leefstijl    

0 3 - 1 0 - 2 0 0 9

  Tribulus terrestris heeft geen hormonale effecten (J Ethnopharmacol. 2009 Sep 22. [Epub ahead of print].)

De beloften die verkopers van Tribulus terrestris-supplementen kloppen niet. Tot die slotsom komen fysiologen van de Braziliaanse Universidade Federal do Parana in een dierstudie die binnenkort verschijnt in de Journal of Ethnopharmacology. Volgens hun experimenten op ratten heeft Tribulus geen hormonale effecten.

Tribulus terrestris heeft geen hormonale effecten
In landen rond de Middellandse Zee gebruiken traditionele genezers van oudsher extracten van het plantje Tribulus terrestris als middel tegen onvruchtbaarheid en impotentie. De werkzaamheid van tribulus op die gebieden is inmiddels bevestigd in moderne wetenschappelijke studies. De supplementenindustrie brengt datzelfde tribulus nu al enkele jaren ook als sportsupplement aan de man, en zegt dat Tribulus de testosteronspiegel verhoogt. Een theorie die supplementenbedrijven wel eens verkondigen, is dat natuurlijke steroidverbindingen in Tribulus veranderen in DHEA of een ander prohormoon.

Omdat de Brazilianen wilden achterhalen of die theorie klopt, gaven ze het Tribulussupplement Androsten, een product van het Braziliaanse supplementenbedrijf Herbarium, 28 dagen lang aan ratten in dagelijkse doses van 11, 42 en 110 mg per kilo lichaamsgewicht. Die doses corresponderen met de doses die mensen gebruiken. Ratten in andere groepen kregen dagelijks 5 mg DHEA per kilo lichaamsgewicht, ongeveer het tienvoudige wat supplementenbedrijven mensen adviseren te slikken, of 0.25 mg/kg testosteronpropionaat of 0,1 mg/kg ethinylestradiol. De onderzoekers dienden alle hormonen, opgelost in raapzaadolie, oraal toe.

In gecastreerde ratten hadden de Tribulusextracten geen androgene werking. De prostaat van de dieren groeide immers niet door Tribulus. Testosteronpropionaat had echter wel een groeibevorderend effect op de prostaat.


Tribulus terrestris heeft geen hormonale effecten


Toen de onderzoekers de ontlasting van de ratten in de Tribulusgroepen vergeleken met die van de ratten die DHEA kregen, vonden de onderzoekers in de keutels van de laatstgenoemde groep meer metabolieten van mannelijke geslachtshormonen terug. In de keutels van de ratten in de Tribulusgroepen zaten net zoveel androgenen als in keutels van de ratten die helemaal niks kregen. De theorie dat verbindingen in Tribulus terrestris omzetten in DHEA of verwantesteroidhormonen klopt dus niet.

In wijfjes zonder eierstokken hadden Tribulusextracten evenmin hormonale effecten, ontdekten de Brazilianen toen ze cellen uit de uterus van de verschillende groepen met elkaar vergeleken.


Tribulus terrestris heeft geen hormonale effecten


Tribulus had geen statistisch significante effecten op de testosteronspiegel in niet-gecastreerde dieren.


Tribulus terrestris heeft geen hormonale effecten


"Tribulus terrestris is not able to stimulate endocrine sensitive tissues such as the prostate, seminal vesicle, uterus and vagina in Wistar rats, indicating lack of androgenic and estrogenic activity in vivo", besluiten de onderzoekers. "We also showed an unchanged levels of circulating androgens." De vruchtbaarheid van de ratten verbeteren deed tribulus trouwens wel.

Dat de claims van verkopers van Tribulussupplementen niet helemaal kloppen was al duidelijk. In 2008 meldden dopingjagers van de Zwitserse University of Lausanne al dat ze geen hormonale effecten in Tribulusgebruikers konden ontdekken. Drie jaar eerder ontdekten Bulgaarse onderzoekers dat gezonde mannen niet meer testosteron aanmaken door Tribulus terrestris, en nog eens vijf jaar eerder vertelden bewegingswetenschappers de University of Nebraska dat krachtsporters helemaal niets aan Tribulus hebben.

Een Tribulusvariant die misschien wel werkt is Tribulus alatus.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken