Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Plantaardige extracten       Dementie & Alzheimer       Cerebrogenics       Levensverlenging & suppletie    

1 0 - 0 8 - 2 0 0 6

  Twee appels per dag maken oude hersenen slimmer (nutraingredients.com)
Stukje gebaseerd op J Alzheimers Dis. 2005 Dec;8(3):283-7.
Twee appels per dag maken oude hersenen slimmer
Voer dat is verrijkt met een hoeveelheid appelsap - humaan equivalent: twee tot drie appels per dag - beschermt de aanmaak van acetylcholine in de hersenen van oude muizen. Daardoor scoren de dieren beter op mentale tests.
De anti-oxidant-theorie is op de helling, acetylcholine is het nieuwe paradigma als het gaat om functionele ingrediŽnten en hersenen.
"The findings of the present study demonstrate the usefulness of consumption of antioxidant-rich foods such as apple products as part of a therapeutic approach to maintain acetylcholine levels", aldus onderzoeker Amy Chan.
Het onderzoek is betaald door de US Apple Association.

0 9 - 1 0 - 2 0 0 6

  Tenniselleboog? Rust en fysiotherapie werken uiteindelijk beter dan corticosteroiden (sciencedaily.com)
Op de korte termijn werken cortico's geweldig, schrijven Australische onderzoekers in de British Medical Journal. De onderzoekers behandelden een groep mensen met tennis-elleboogjes of met niks, of met fysiotherapie, of met cortico's. Na een jaar bleek dat de cortico-groep nog steeds aan het tobben was, terwijl de klachten in de andere twee groepen waren verholpen.
"The injection group also had the most reported recurrences, with 72% of participants' condition deteriorating after three or six weeks -- which could be due, in part, to a quicker initial recovery leading to greater use and over-taxing of the elbow."

0 2 - 1 0 - 2 0 0 6

  Water verlaagt cortisolspiegel (Int J Sports Med. 2006 Oct;27(10):765-70.)
Hoe intensief je traint maakt niet uit. Bij elk inspanningsniveau is je cortisolspiegel lager naarmate je vochtspiegel hoger is. Andersom, als je uitdroogt, stijgt je cortisolspiegel. Meer cortisol betekent meer spierafbraak. Maar dat wist je al.

2 7 - 0 9 - 2 0 0 6

  Minder doden door kanker en hart- en vaatziekten (BBC)
In Engeland, waar de leefstijl toch een graadje minder gezond is dan in Nederland, is het aantal doden door kanker de afgelopen tien met vijftien procent afgenomen. Het aantal doden door hart- en vaatziekten verminderde met 35 procent.
Alex Markham van Cancer Research UK denkt dat de aanpak van roken het positieve effect veroorzaakt. "This steady trend can largely be attributed to fewer people dying from smoking-related cancers."

0 6 - 0 9 - 2 0 0 6

  Boterhamworst vermindert longcapaciteit (New Scientist 03 September 2006)
Onderzoekers van Columbia University hebben ontdekt dat mensen die geregeld boterhamworst, Smac of andere intensief bewerkte vleeswaren consumeren een longcapaciteit hebben die 115 milliliter minder is dan die van mensen die geen worst eten.
Boterhamworst vermindert longcapaciteit
In een test, waarbij de mensen hun longen moesten leegblazen, bleek dat dat de worst-eters drie procent minder lucht konden uitblazen dan de niet-worst-eters.
De onderzoekers baseren zich op een studie onder 7500 mensen. Het gevonden effect is gering, maar interessant voor mensen met een chronische longziekte als COPD. Worst eten versnelt hun achteruitgang met twee jaar.
De onderzoekers denken dat stikstofhoudende componenten, waarmee de industrie het vlees bewerkt, in de longen de eiwitten aantast die de longen hun elasticiteit geven.

1 7 - 0 8 - 2 0 0 6

  Kleuterschool gaf voedsel met corticosteroiden aan kinderen (Thanh Nien Daily) [Offline]
Oost-Duitse toestanden in een Vietnamese kleuterschool? Of waren de positieve tests het gevolg van het hormoonprobleem waar Vietnam mee kampt?
De onderzoeker die de steroiden in monsters ontdekte krijgt nu op zijn sodemieter. Die denkt in het vervolg nog wel twee keer na voordat hij aan de bel trekt.

1 2 - 0 8 - 2 0 0 6

  Zelfs mee-roken maakt het lichaam ongevoelig voor insuline (BMJ 2006;332:1064-1069 (6 May).)
Op de lange termijn, natuurlijk. De onderzoekers volgden een groep jong-volwassenen vijftien jaar lang, en bepaalden de blootstelling aan sigarettenrook aan de hand van de nicotine-metaboliet cotinine.
"Glucose intolerance was highest among smokers (21.8%), followed by never smokers with passive smoke exposure (17.2%), and then previous smokers (14.4%); it was lowest for never smokers with no passive smoke exposure (11.5%)."

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken