Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Eiwitten       Plantaardige eiwitten       Sterke botten       Soja    

1 6 - 0 1 - 2 0 1 0

  Twee glazen sojamelk per dag houden botmassa op peil (Eur J Nutr. 2004 Aug;43(4):246-57.)

Als vrouwen met een verhoogde kans op botontkalking elke dag twee glazen sojamelk drinken blijft hun botmassa op peil. Dat blijkt uit een onderzoek dat twee jaar duurde en is betaald door de Deense overheid.

Twee glazen sojamelk per dag houden botmassa op peil
Soja-isoflavonen imiteren estradiol. Volgens reageerbuisstudies op de allerbeste manier: ze bewerkstelligen alleen de positieve effecten van estradiol en remmen de negatieve effecten. Eén van die effecten is het stimuleren van groeiprocessen in het skelet.

Omdat de onderzoekers zich afvroegen of isoflavonen zo goed werken dat ze ook in kleine doses effectief zijn, deden ze een proef met negentig vrouwen van gemiddeld 58 jaar. Ze hadden allemaal risicofactoren voor botontkalking, maar waren nog gezond.

De onderzoekers verdeelden de vrouwen in 4 groepen. De SOY-groep dronk twee jaar lang elke dag twee glazen sojamelk. Die leverden 15 gram soja-eiwit. De onderzoekers hadden gekozen voor een sojavariant met veel isoflavonen. De vrouwen kregen dagelijks 76 mg isoflavonen binnen. Dat is veel. Als je die hoeveelheid wilt binnenkrijgen via doorsnee-sojamelk heb je drie glazen van elk 250 ml nodig.

Een tweede groep gebruikte een creme met progesteron. [TDP+] Drie weken smeerden de vrouwen dagelijks 30 gram gel op hun lichaam, met daarin 540 mg progesteron. Daarna smeerden ze een week niet. Die cyclus herhaalden ze 2 jaar achtereen.

Een derde groep, de Combined-groep, dronk sojamelk en smeerde progesterongel.

De vierde groep, de Control-groep, dronk elke dag twee glazen sojamelk zonder isoflavonen en smeerde gel zonder progesteron. Ze gebruikten dus placebo's.

De figuur hieronder vat samen hoe 2 jaar later de botmassa van de vrouwen was veranderd.


Twee glazen sojamelk per dag houden botmassa op peil


De sojamelk had het proces van botontkalking in de ruggenwervels gestopt. Opvallend is dat de combinatie van progesterongel en sojamelk niet goed uitpakt. Kennelijk ondermijnen die twee behandelingen elkaars werking.

De onderzoekers bepaalden in het bloed twee merkers van botaanmaak. Eentje daarvan was type-I procollagen N-terminal peptide [PINP]. Hoe hoger de PINP, des te meer botweefsel maak je aan. Bij de sojagroep was de concentratie PINP stabiel gebleven, bij de progesterongroep was hij toegenomen, bij de andere groepen was hij afgenomen.


Twee glazen sojamelk per dag houden botmassa op peil


"Isoflavone-rich soy foods prevent bone loss in the lumbar spine and offer a natural alternative during menopause and in older age for women who are poor candidates for traditional hormone replacement therapy", concluderen de onderzoekers. "The relatively simple inclusion of soy foods offers a cheap and non-pharmacological intervention for prevention of osteoporosis."

Soja-isoflavonen zijn ook als supplement op de markt. Volgens een recente Amerikaanse studie helpen die postmenopauzale vrouwen niet aan sterkere botten. Misschien werken isoflavonen alleen als je ze binnenkrijgt in hun natuurlijke vorm, in volledige voedingsmiddelen met veel soja-eiwit.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken