Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Krachttraining       Krachttraining & voeding       Gember       Fytopreparaten    

2 3 - 0 5 - 2 0 1 0

  Twee gram gember vermindert spierpijn met een kwart (J Pain . 2010 Sep;11(9):894-903.)

Je hebt een tijd niet getraind, maar nu wil je weer onder het ijzer. Of je wilt gaan experimenteren met een nieuw trainingsschema waarvan je op je vingers kunt uittellen dat je gruwelijk veel spierpijn zult krijgen. Bewegingswetenschappers van de University of Georgia hebben ontdekt dat je in beide gevallen baat zult hebben bij gembersupplementen. Dat schrijven ze binnenkort in de Journal of Pain.

In de ayurveda gebruiken genezers al eeuwenlang gember als een pijnstiller. Dat de pijnstillende werking niet berust op het placebo-effect blijkt uit moleculair onderzoek. In reageerbuisstudies remt gember de ontstekingsenzymen COX-1 en COX-2, en in immuuncellen remt gember de aanmaak van de ontstekingsfactoren interleukine-1 en 12, leukotriene en TNF-alfa. Langs die wegen - of misschien ook nog via ander mechanismen - remt gember de pijnreceptor TRPV1.

In een gram bereide gember zit ongeveer 3 mg 6-gingerol, 1 mg 8-gingerol, 1.5 mg 10-gingerol en 2.5 mg 6-shogaol. Die verbindingen zijn waarschijnlijk de actieve stoffen in gember. In extracten vind je die stoffen terug in hogere concentraties. Voor de pijnstillende werking zijn vooral de shogaolen interessant. Ze ontstaan door hittebehandeling uit gingerolen.

De onderzoekers deden twee experimenten. In de ene proef gaven ze enkele tientallen proefpersonen supplementen met rauwe gember, in de andere gebruikten ze supplementen met gember die eerst 3 uur was gekookt. De proefpersonen slikten dagelijks 2 gram gember of een placebo gedurende 11 dagen. Die dosis is in sommige studies genoeg om te voorkomen dat mensen met reisziekte gaan overgeven.

Op dag 8 lieten de onderzoekers de proefpersonen - die niet aan krachtsport deden - hun biceps trainen. In de dagen die volgden bepaalden de onderzoekers de spierpijn van de proefpersonen.


Twee gram gember vermindert spierpijn met een kwart


Hoe gember precies werkt hebben de onderzoekers niet kunnen achterhalen. Ze zagen in het bloed van de gemberslikkers bijvoorbeeld wat minder PGE2 - een ontstekingsfactor die wordt aangemaakt door het COX-2-enzym - maar de daling was te klein om het pijnstillende effect te verklaren.

Gember is ook om een andere reden een verrassend interessant supplement voor krachtsporters. In Afrikaanse dierstudies verhoogt gember de aanmaak van testosteron. In een recente Iraanse studie ook.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken