1 5 - 0 4 - 2 0 0 9
Twee jaar non-stop creatine zonder bijwerkingen (Nutr Res. 2008 Mar;28(3):172-8.)
Continugebruik van niet te hoge doses creatine is veilig. Dat concluderen neurologen van de University of Munich uit het langstlopende en meest volledige humane onderzoek naar de veiligheid van creatine dat tot nu is gepubliceerd. De onderzoekers gaven zestigjarige proefpersonen - ze leden aan de ziekte van Parkinson - twee jaar lang elke dag vier gram creatinemonohydraat.
De neurologen hopen dat suppletie met creatine mensen met neurologische aandoeningen als Parkinson beschermt. Ze ontdekten al eerder dat muizen langer leven als ze elke dag creatine door hun voer krijgen. De suppletie vertraagt verouderingsprocessen in de hersenen die bij Parkinsonpatiënten juist sneller lijken te verlopen dan normaal.
De angst voor bijwerkingen van creatine is vooral dat creatine de nieren beschadigt. Die angst is theoretisch. Creatine zet om in creatinine, en een hoge creatininespiegel is een merker voor nierschade. Of die merker ook goed is als je creatine gebruikt, dat is nooit onderzocht, maar dat belet artsen niet om gezonde creatinegebruikers de stuipen op het lijf te jagen. Anderhalf jaar geleden vertelden Braziliaanse onderzoekers, die niet creatinine maar cystatin C als merker gebruikten, dat creatinesuppletie de nieren juist beter liet functioneren.
Artsen lopen eigenlijk niet zo vaak tegen nierschade bij creatinegebruikers op. De onderzoekers hebben twee gevallen in de literatuur gevonden, en eentje daarvan is discutabel. Als creatinegebruikers in de problemen komen is er bijna altijd ook sprake van andere middelen, zoals dianabol.
De langstlopende studie naar de nevenwerkingen van creatine duurde achttien weken. De oudste proefpersonen waren veertigers. Bovendien keken die studies naar niet zoveel variabelen. Vandaar dat de Duitse neurologen zichzelf vergenoegd op hun borst trommelen.
De proefpersonen kregen eerst een week elke dag twintig gram creatine. Daarna zakte de dosis naar twee gram per dag, voor een periode van een half jaar. De overige anderhalf jaar kregen de proefpersonen dagelijks vier gram creatine. Dat regime zou de hoeveelheid creatine in de hersenen met tien procent moeten verhogen, en zo de hersencellen moeten beschermen.
Wat er tijdens de twee jaar met de creatininespiegel gebeurt zie hieronder. De controlegroep - aangeduid met zwarte vierkantjes - had minder creatinine in het bloed dan de creatinegroep - aangeduid met driehoekjes. Op de langere termijn lijkt het lichaam van de creatinegebruikers echter te leren hoe het beter creatinine uit het bloed kan verwijderen.
De andere merker voor nierschade, cystatin C, laat een ander beeld zien. Vanaf het begin van de trial hebben de creatinegebruikers minder cystatin C in hun bloed dan de controlegroep. Ook dat doet vermoeden dat creatine niet schadelijk is voor de nieren.
Via andere metingen in het bloed bepaalden de onderzoekers nog meer merkers van nierschade. Het resultaat zie je hieronder. Er was geen significant verschil tussen de creatinegroep en de controlegroep.
Als zestigjarige Parkinsonpatiënten twee jaar lang veilig creatine kunnen gebruiken, dan hoeven ook kerngezonde krachtsporters zich over de risico's van creatinesuppletie geen zorgen te maken. Dat betekent niet dat continugebruik 'dus' ook zin heeft. Op basis niet-gepubliceerd onderzoek van de Maastrichtse voedingswetenschapper Luc van Loon zou je zeggen van niet. Uit dat onderzoek blijkt dat spiercellen slechts twee maanden lang meer creatine kunnen vasthouden, en langer niet. Ga je langer door met de suppletie, dan loopt de concentratie creatine terug. Waarschijnlijk stopt de cel met de aanmaak van creatine.
|
|
|