Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Duurtraining & doping       Duurtraining       Duursportsupplementen       Duursport & voeding    

1 6 - 0 6 - 2 0 1 0

  Twee kopjes nonisap per dag geven duursporters meer uithoudingsvermogen (Journal of Medicinal Plants Research 2008 Jul 2(7):154-8.)

Een paar slokken nonisap per dag verleggen de grenzen van getrainde duursporters. Dat zeggen onderzoekers van het Tahitian Noni International Research Center in een wetenschappelijk tijdschrift dat je op PubMed niet zult vinden. Je voelt al aan je water dat wij, de zeikerige samenstellers van dit gehate webmagazijn, onze twijfels hebben over deze studie. Maar opmerkelijk zijn de resultaten zeker.

Twee kopjes nonisap per dag geven duursporters meer uithoudingsvermogen
De onderzoekers gaven 20 getrainde duursporters 3 weken achtereen elke dag twee keer 100 ml nonisap. Dat is de TNJ-groep. Het sap dat ze dronken heet voluit Tahitian Noni Juice.

Een placebogroep dronk twee kopjes bessensap.

Na 21 dagen lieten de onderzoekers de sporters lopen een treadmill. Elke minuut verhoogden de onderzoekers de inspanning die de proefpersonen moesten leveren. Hieronder zie je dat de nonisporters het 21 procent langer volhielden dan de sporters in de placebogroep.


Twee kopjes nonisap per dag geven duursporters meer uithoudingsvermogen


De onderzoekers vermoeden dat de antioxidantwerking van nonisap het ergogene effect van nonisap veroorzaakt. Dat baseren ze op analyse van het bloed van de proefpersonen. Hieronder zie dat de onderzoekers 25 procent minder door vrije radicalen aangetaste onverzadigde vetzuren vonden in het bloed van de sporters.


Twee kopjes nonisap per dag geven duursporters meer uithoudingsvermogen


De studie bevestigt een dierstudie die tussen twee haakjes ook uit de koker van het Tahitian Noni International Research Center komt rollen. In dat onderzoek kregen oude muizen nonisap en werden daarna in een aquarium gekieperd. De onderzoekers keken vervolgen hoe lang de muizen hun kop boven water konden houden. [Phytother Res. 2007 Nov;21(11):1100-1.] Het nonisap maakte de oude dieren weer net zo fit als de jonge.


Twee kopjes nonisap per dag geven duursporters meer uithoudingsvermogen


Het gebruikte nonisap was een product van Tahitian Noni International. De producent en het Tahitian Noni International Research Center zijn gevestigd op hetzelfde adres: 737 East 1180 South, American Fork, Utah 84003 USA.

Toeval natuurlijk.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken