Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Seks       Plantaardige extracten       Testosteronverhogende supplementen       Testosteron & leefstijl    

2 4 - 0 4 - 2 0 0 7

  Ui heeft androgene werking, zegt dierstudie uit 1967 (Plant Foods for Human Nutrition Issue Volume 14, Number 3 / April, 1967) Sap van de huis-tuin-en-keuken ui heeft een hormonale werking. Uiensap imiteert de werking van testosteron. Dat zegt een Egyptische onderzoeker in een oude dierstudie waar we onlangs per toeval tegenaan liepen.
Ui heeft androgene werking, zegt dierstudie uit 1967
In sommige streken, schrijft de onderzoeker, gebruikt de bevolking ui als verzachtend middel tegen diabetes en ouderdomsklachten. Met proeven op ratten wilde hij achterhalen of ui de werking van hormonen als groeihormoon, insuline en testosteron imiteert. En verrek - dat doet het.
Sap van de rauwe ui, toegevoegd aan het voer van jonge ratten, verhoogde de groeisnelheid. Ui verlaagt het bloedsuiker (een beetje). En ui heeft, zowel bij jonge als oude dieren, een stimulerend effect op de testes.

Ui heeft androgene werking, zegt dierstudie uit 1967

Hierboven zie je wat uit die tests kwam. De omvang van de testes en de zaadblaasjes neemt met tientallen procenten toe. Of dat ook leidt tot een verhoogde aanmaak van testosteron is niet onderzocht.
De onderzoeker heeft zo zijn vermoedens over welke stof in de ui het effect veroorzaakt. Sommige doen gedateerd aan, eentje niet. In ui zitten aminozuren die precursoren zijn van de stuurhormonen die de testes reguleren, denkt hij.
"Raw onion contains various peptides one of which (gamma-glutamyl-S-beta-carboxy-beta-methyl-ethyl-cysteinyl-glycine) is related to glutathione, which is necessary for cellular metabolism, growth and sexual activity as pituitary growth and gonadotrophic activity depend to a great extent on the presence of proteins and amino acids."

2 7 - 0 4 - 2 0 0 7

  Uitgevonden: cholesterolverlagende pizza (nutraingredients.com 26/04/2007) [Offline] Sterolen in het deeg en in de dressing - et voila. Het patent voor de Heart Healthy Road Pizza is onderweg.

2 5 - 0 4 - 2 0 0 7

  Volle granen beschermen tegen hartaanval (Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2007 Apr 19; [Epub ahead of print].) Het maakt eigenlijk niet uit wat voor granen je eet. Spelt, havermout, amaranth, boekweit, teff of tarwe - als je ze in hun volledige vorm consumeert, met vezels en al, dan vermindert je kans op hart- en vaatziekten met 21 procent.
Dat blijkt uit een meta-analyse van onderzoekers van het Amerikaanse Wake Forest University, waarvoor de onderzoekers de gegevens uit zeven grote studies bijelkaar gooiden en opnieuw analyseerden.

Volle granen beschermen tegen hartaanval

De lijntjes met het doorzichtige blokje geven de kans op hart- en vaatziekte weer zonder dat de onderzoekers hebben gecorrigeerd voor andere gewoonten. Bij de lijntjes met het zwarte blokje is dat wel gebeurd.
In vezels in volle granen zitten vitamines, fyto-estrogenen zoals lignanen en antioxidanten zoals ferulazuur. De vezels zelf voorkomen bovendien insulinepieken.
De onderzoekers hebben niet geprobeerd uit te pluizen welke van die componenten het beschermende effect van volle granen veroorzaakt.
"In light of this consistent evidence, policymakers, scientists, and clinicians should redouble efforts to incorporate clear messages on the beneficial effects of whole grains into public health and clinical practice endeavors", concluderen de onderzoekers.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken