Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Afslanksupplementen       Horror & sensatie       Vetzuchtepidemie       Afvallen    

2 6 - 0 1 - 2 0 0 8

  Uit plastics lekt een stof die dik maakt (Environ Health Perspect. 2007 Jun;115(6):876-82.)
Phthalaten zijn weekmakers. Ze zitten in plastics die zacht moeten zijn - in speelgoed, bijvoorbeeld - maar de verbindingen lekken daar uit en komen in mensen terecht. Onderzoekers van de University of Rochester ontdekten dat phthalaten de aanwas van vetlagen stimuleren en de gevoeligheid voor insuline verminderen.
Het meest onderzochte gezondheidseffect van weekmakers als phthalaten is de remming op de seksuele ontwikkeling. Onderzoekers vermoeden dat de toenemende concentratie van endocrine disruptors in ons leefmilieu de menselijke soort geleidelijk onvruchtbaar maakt.
Phthalaten zouden de werking van de cellen van Leydig in de testes saboteren. Die cellen maken testosteron aan.
In deze studie kijken de onderzoekers echter naar iets anders: naar de buikomvang en de gevoeligheid voor insuline. Daarvoor bestudeerden ze enkele duizenden Amerikaanse mannen. In hun urine maten de onderzoekers de concentratie van zes metabolieten van phthalaten.
De figuur hieronder laat het verband zien tussen de buikomvang van de Amerikaanse mannen en de concentratie van de metaboliet mono-(2-ethyl 5-hydroxyhexyl) phthalate of MEHHP.


Uit plastics lekt een stof die dik maakt


De andere metabolieten hielden op een soortgelijke manier verband met de buikomvang. De impact van MEHHP is echter behoorlijk veel groter dan die van de andere metabolieten. De twintig procent van de mannen met het meeste MEHHP in de urine had een buikomvang van bijna tien centimeter meer dan de mannen met het minste MEHHP in de urine.
Hieronder zie je de impact van MEHHP op de insulineresistentie. HOMA staat voor homeostatic model assessment. Dat is een manier waarmee je insulineresistentie kunt meten.


Uit plastics lekt een stof die dik maakt


De onderzoekers opperen in hun stuk dat de dikmakende invloed van phthalaten te maken heeft met de remmende invloed op de aanmaak van testosteron. Ze hebben echter geen testosteronspiegels gemeten.
Er moeten andere studies naar de dikmakende invloed van phthalaten komen, vinden de onderzoekers. Als die studies de resultaten bevestigen, dan betekent dat misschien dat de weekmakers in ons lichaam bijdragen aan de vetzucht-epidemie.
"If confirmed by longitudinal studies, these associations would suggest that phthalates, a widely used family of chemicals, may contribute to the prevalence of obesity, insulin resistance, and related clinical disorders", besluiten de onderzoekers.
Phthalaten zitten niet alleen in kunststof. Je komt ze ook tegen in cosmetica, shampoos, zeep, bestrijdingsmiddelen, verf en glijmiddelen.
Zeikerig vraagje onzerzijds: zitten phthalaten ook in de verpakkingen van junk food? En zo ja: zou een hoge concentratie van MEHHP dan niet een merker voor slechte eetgewoonten kunnen zijn?

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken