2 4 - 1 1 - 2 0 0 9
Uithoudingsvermogen verbetert door gram quercetine per dag (Med Sci Sports Exerc. 2009 Nov 13. [Epub ahead of print].)
In posters, abstracts en persberichten hebben bewegingswetenschappers van Appalachian State University al verteld hoe ze met een forse dosis quercetine [structuurformule hieronder] het uithoudingsvermogen van 26 ongetrainde studenten hebben kunnen verhogen. Binnenkort verschijnt hun artikel in Medicine & Science in Sports & Exercise.
In dierproeven verhoogt quercetine de activiteit van de mitochondria, de energiecentrales van de cel. In mensen zijn de studies minder eenduidig. In een studie onder een dozijn profrenners verhoogde quercetinesuppletie de tijden op de 30 km met 1.7 procent. In een grotere studie, ook onder wielrenners, deed echter quercetine niks.
De onderzoekers waagden hun kansen bij ongetrainde mannen omdat ze uit eerder onderzoek hadden geleerd dat quercetine de effecten van training op de spiercel imiteert. Veel toevoegen aan de spiercellen van een atleet kan quercetine dus niet - maar misschien kan het polyfenol dat wel met de spiercellen van ongetrainde mensen. Dachten de onderzoekers.
De twee dozijn proefpersonen kregen twee weken lang elke dag 1000 mg quercetine. Na die periode moesten ze een uur fietsen op 60 procent van hun VO2max. Op die intensiteit kun je nog net een gesprek voeren. Daarna moesten de proefpersonen 12 minuten lang zo hard mogelijk fietsen als ze konden. Na een periode waarin de quercetine uit het lichaam verdween herhaalden de onderzoekers de proef met een placebo. Hieronder zie je hoe de proefpersonen presteerden tijdens de time trial van twaalf minuten.
Het performance effect van het supplement was 2.9 procent, aldus de onderzoekers. Ze typeren dat effect als aantoonbaar, maar klein. Dat geldt ook voor het effect op de mitochondria. Hieronder zie je hoeveel mitochondriaal DNA ze in de spiercellen van hun proefpersonen vonden.
Al met al vallen de effecten tegen, aldus de onderzoekers. Misschien moet je quercetine langer geven dan twee weken, wil je effecten in mensen zien. Of misschien reageren mensen niet zo goed op quercetine. "The aglycone form of quercetin was used in this study", schrijven de onderzoekers. "Future research may determine that the more bioavailable isoquercetin, as found naturally in onions and apples, has greater bioactive effects, especially when combined with other flavonoids and food components."
|
|
|