Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Anabolen & studies       Anabolen & risico's       Lever       Detectie van anabolen    

0 3 - 1 0 - 2 0 0 7

  Ursodeoxycholzuur herstelt anabolenlever (Liver Int. 2007 Sep 27; [Epub ahead of print]).)
Mexicaanse artsen hebben een kapotte lever van een bodybuilder gerepareerd met het galzuur ursodeoxycholic acid of UDCA. UDCA is een cholesterolachtige stof die mensen zelf in beperkte hoeveelheden aanmaken. Voluit en in het Engels heet UDCA 3-alpha,7-beta-dihydroxy-5-beta-cholan-24-oic acid.
UDCA
De bodybuilder was 29 jaar en had al twee maanden last van buikpijn. Twee weken voordat hij een dokter opzocht had hij ook geelzucht gekregen en jeuk. Hij was veertien kilo afgevallen.
Zijn lever, ontdekten de artsen, was kaduuk. Door zijn anabolenkuurtjes had de bodybuilder cholestasis opgelopen, een afwijking waarbij de lever door ontstekingen in kanaaltjes geen gal meer kan afvoeren naar de dunne darm. Via de gal raakt het lichaam cholesterol kwijt.
De bodybuilder had voordat hij ziek werd drie maanden gekuurd met 25 milligram proviron per dag, 40 milligram andriol per dag, 30 milligram deca per dag, 50 milligram oxymetholone per dag en 800 milligram testosteron per dag. [Het staat er echt - red.]
De artsen lieten de bodybuilder stoppen met de anabolen en gaven hem dagelijks per kilo lichaamsgewicht 15 milligram ursodeoxycholzuur. Die stof verdringt giftige galzuren en misschien ook wel anabolen uit de lever, en stimuleert zo het herstel van de kanaaltjes waardoor de lever galzuur de dunne darm in stuurt. [Gut. 1991 Sep;32(9):1061-5.]
Het duurde enkele maanden, maar de leverfuncties van de man herstelden.

Ursodeoxycholzuur herstelt anabolenlever

Alb = albumine; ALT = alanine aminotransferase; AP = alkaline phosphatase; AST = aspartate aminotransferase; DB = direct bilirubin; GGT = g-glutamyltransferase; PT = prothrombin time; TB = total bilirubin; TPT = partial thromboplastin time.

0 1 - 1 0 - 2 0 0 7

  Nieuwe dopingtests voor boldenon (Proteomics. 2007 Sep;7(17):3184-93.)
De hormoonmaffia gebruikt cocktails van boldenon, esters van boldenon en de boldenonprecursor androstadiene, de dione-analoog van boldenon. Dat is al langer bekend, maar wij lezen het nu pas in een stuk van Italiaanse analisten in Proteomics.
Androstadiene ken je misschien beter als boldione. Boldione was op de markt als designersupplement, totdat Bush in 2003 een streep zette onder de prohormonen. Onlangs dook boldione echter weer op als 1,4Bold.

Nieuwe dopingtests voor boldenon

Boldenon

Nieuwe dopingtests voor boldenon

Boldione

De Italiaanse eenheid Nucleo Antisofisticazioni e Sanita vond de cocktails in 2002 bij een inval. Wat het nut van de toevoeging van androstadiene aan de mix is, is nog steeds onduidelijk. De verbinding moet waarschijnlijk eerst omzetten in boldenon om anabool actief te worden.
Toen Italiaanse veterinaire onderzoekers experimenteerden met de mix deden ze een merkwaardige ontdekking. Gaven ze alleen androstadiene aan koeien, dan zagen ze in de urine van de dieren meer boldenon dan androstadiene. Maar gaven ze zowel androstadiene als boldenon, dan vonden ze meer androstadiene dan boldenon. [Food Control 15 (2004) 409410.] Wat je daar als hormoonmaffioos aan hebt, ontgaat ons volledig. Maar we komen er nog wel eens achter.
Boldenon is een heikel punt onder hormoonjagers. Sinds de jaren negentig duikt het overal op, maar de overheid staat machteloos omdat onderzoekers onderling kissebissen over de vraag of boldenon van nature in koeien ontstaat.
In 2004 gaf landbouwminister Cees Veerman opdracht tot een grootschalige monsteractie onder Nederlandse kalvermesters. De aanleiding daartoe waren merkwaardige vondsten in urinemonsters van koeien, geruchten over activiteit van de hormoonmaffia en meldingen van slachters over vergroeiingen bij landbouwdieren. Aanvankelijk dachten onderzoekers aan grootschalig gebruik van boldenon, maar het testprogramma leverde niks op.
Het is nooit duidelijk geworden wat er toen precies aan de hand was met de Nederlandse veestapel.
Helemaal niks, zeggen onderzoekers van het Nederlandse RIVM in Analytica Chimica Acta. Ze melden dat ook zij een nieuwe methode hebben gevonden om boldenon te ontdekken. [Anal Chim Acta. 2007 Mar 14;586(1-2):147-53.] De RIVM-ers bepaalden de metabolieten 6-alpha- en 6-beta-hydroxy-boldenon in de urine. Alleen als die metabolieten aanwezig zijn, zeggen ze, heeft een dier exogeen boldenon gekregen. Vind je wel boldenon of iets wat daarop lijkt, maar geen 6-hydroxy-metabolieten, dan is die boldenon van natuurlijke oorsprong.
En, zeggen de onderzoekers van RIVM, in de monsters die Veerman in 2004 liet nemen is geen 6-hydroxy-boldenon gevonden.
Wel - wij zijn natuurlijk maar domme journalisten, maar we vragen ons af of de RIVM-test in de praktijk werkt. Onze veestapel wordt gevoed met forse hoeveelheden grapefruitschillen. En bestanddelen van grapefruits remmen in ieder geval bij mensen het enzym dat hydroxylgroepen vastplakt aan het zesde koolstofatoom van anabole steroiden.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken