Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Afslanken       Eiwitten       Vetzuchtepidemie       Low carb & low glyc    

0 3 - 1 0 - 2 0 0 6

  Van de regering mag je niet weten wat voor rommel er in junkfood zit (VWA) [Offline]
De Voedsel- en Waren Autoriteit heeft het rapport Nutritionele Kwaliteit Kant-En-Klaarmaaltijden weer als PDF op zijn website gezet. De autoriteit, die waakt over de veiligheid van ons voedsel, was gedwongen door de ministers Veerman en Hoogervorst om het rapport te verwijderen.
Ook als je net zo'n foodie bent als wij, en toch nauwelijks kant-en-klare rommel eet, dan is het misschien goed als je even een blik op het verslag werpt. Dan weet je meteen wat voor mensen dit land besturen.

Van de regering mag je niet weten wat voor rommel er in junkfood zit

Het rapport van de VWA is oer-degelijk. Het is gortdroog geschreven en de inhoud zal je bekend voorkomen: in kant-en-klare pizza's, bamischotels, stampotten en andere ready to eat-producten zit teveel verzadigd vet, teveel calorieen, te weinig vitamine C en te weinig voedingsvezels.
Bovendien bevatten de maaltijden teveel zout. Per maaltijd zou je egenlijk maximaal drie gram zout moeten eten. Een portie kant-en-klaar voer bevat echter meer dan drie gram zout. In een portie pizza zit meer dan vijf gram zout.
Een ander punt is dat kant-en-klare maaltijden te weinig groenten bevatten. Op de verpakkingen staan sommige bestanddelen
Van de regering mag je niet weten wat voor rommel er in junkfood zit
groot afgebeeld, maar toen de onderzoekers van de VWA nagingen hoeveel gram van die bestanddelen in de maaltijden zat, werden ze teleurgesteld. Dat zie je in de tabel hiernaast. Op de drie pizza's die een aubergine op de verpakking hadden zat bijvoorbeeld slechts vijftien gram aubergine.
Kijk. Zo kom je niet aan de twee ons groenten die het Voedingscentrum aanbeveelt.
Slechts twee procent van de kant-en-klare maaltijden voldoet aan de normen van het Voedingscentrum.
Het is weinig schokkend allemaal. Maar wat wel schokkend is, is de manier waarop de overheid op het rapport heeft gereageerd.
Toen het rapport uitkwam, was Albert Heijn boos. Logisch, want Appie verkoopt het spul waarover het rapport gaat. [Reed September 21, 2006] [Offline] Daarna werd de CBL, de club van de verkopers van levensmiddelen, ook boos. En toen de CBL een telefoontje pleegde naar onze ministers, die door ons zijn gekozen en door ons worden betaald, besloten de heren dat de VWA het rapport moest intrekken. [Reed September 20, 2006] [Offline]
Zo.
Lees het rapport, en laat tot je doordringen wat voor open deur het eigenlijk is. Dat kant-en-klaar eten niet zo gezond is als vers, dat weet iedereen. Maar dat we in een land leven waarin ministers vinden dat je dat eigenlijk niet mag weten, dat wist je waarschijnlijk niet.
De VWA heeft trouwens voet bij stuk gehouden. [Reed September 21, 2006] [Offline] Goddank zijn er nog mensen die de malloten in Den Haag af en toe durven tegenspreken.
Naschrift: Minister Hans Hoogervorst laat het er niet bij zitten, meldt Reed Business op 20/10/2006.
Hoewel het rapport van de VWA volkomen correct is, en niemand de VWA kan verwijten dat de organisatie consumenten vertelt wat voor rotzooi bestanddelen er in kant-en-klare levensmiddelen zitten, geeft Hoogervorst de VWA nog een schop na. De VWA had het bedrijfsleven eerst de CBL moeten vragen of ze hun verslag alsjeblieft hadden mogen publiceren.
"Belanghebbenden zoals het CBL moeten op tijd op de hoogte worden gesteld van te verschijnen rapporten die hen aangaan", aldus Hoogervorst.
Tuurlijk, Hans. De VWA is er om de belangen van de bedrijven te behartigen.
De consumenten zorgen wel voor zichzelf.

0 1 - 1 0 - 2 0 0 6

  Bodybuilders kenden het Atkinsdieet eerder dan Atkins (westonaprice.org) [Offline] Een artikel van trainer, raw food-aanhanger en bodybuildinghistoricus Randy Roach, dat uit zou groeien tot een boek over bodybuilding en voeding.
Randy Roach
[Interview met Roach op Bodybuilding.com] Een citaat uit het interview: "We can learn from the old timers as well. They really did know how to build strength and muscle - without drugs". Want van anabolen moet Roach weinig hebben, lees je tussen de regels door.
Roach ziet al bij Eugen Sandow de rol van voeding belangrijker worden. Sandow legde vooral de nadruk op the mechanical aspects of diet as opposed to the chemical. Goed kauwen en frequent eten, luidden Sandows adviezen.
George Hackenschmidt
Krachtfenomeen Arthur Saxon propageerde melk. The perfect food, noemde hij het, net als legio krachtsporters na hem. Na de training, zei Saxon, moesten sporters melk met rauwe eieren eten [hum... zou ik niet doen, met al die Salmonella. - red.] Andere massabouwers waren melk met havermout, bonen, erwten en vlees.
Over George Hackenschmidt is Roach razenendenthousiast. Hackenschmidt was a prophet before his time, aldus Roach. Hij had weinig op met dierlijke producten uit de bio-industrie. Hackenschmidt waarschuwde ook voor geraffineerde suikers.
Tony Sansone
Tony Sansone had een verrassend moderne voedingsleer. Hoogwaardige eiwitijke en vetrijke voedingsmiddelen waren volgens Sansone de basis om spiermassa vast te houden. Gewichtstoename en afname regelde je in zijn benadering via de koolhydraten. Die aanpak heeft tot diep in de jaren tachtig in de bodybuilding stand gehouden tegen de aanvallen van de anti-vet-adepten.
Fascinerend materiaal. Warm aanbevolen.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken