0

Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Psychologie       Langer leven & psychologie     Levensverlenging & Leefstijl  Langer leven & leefstijl     Levensverlenging & Supplementen  Langer leven & supplementen    

0 3 - 1 1 - 2 0 0 9

  Veel stress? Je moleculaire klok tikt sneller (Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2009 Feb;18(2):551-60.)

Hoe meer stress je ondervindt, des te sneller veroudert je genetisch materiaal. Het levensverkortende effect van stress wordt bovendien sterker naarmate je ouder bent. Dat schrijven moleculaire wetenschappers van het Amerikaanse National Institute of Environmental Health Sciences in Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.

Veel stress? Je moleculaire klok tikt sneller
De onderzoekers bestudeerden 647 vrouwen van 35-74 jaar. Met vragenlijsten bepaalden ze hoeveel stress de vrouwen in hun leven ondervonden, en in hun urine maten ze de concentratie adrenaline, nor-adrenaline en cortisol. Die hormonen komen vrij bij stress. De onderzoekers bepaalden bovendien de lengte van de telomeren in de witte bloedcellen van de vrouwen. Hoe langer die zijn, des te vaker kunnen je cellen zich nog delen en des te langer is je levensverwachting.

Het verband tussen aan stresshormonen en telomeerlengte was niet duidelijk. Tenminste, niet als je daarbij ook keek naar de stress die de vrouwen zeiden te ervaren. Hieronder zie je het verband tussen de cortisolconcentratie, stress en telomeerlengte.


Veel stress? Je moleculaire klok tikt sneller


Chronische stress - niet de pret-stress van sporten, maar de serieuze life stress zoals je die ervaart als je zorgt voor iemand die ernstig ziek is - beschadigt waarschijnlijk op de lange termijn de klieren die cortisol produceren en verlaagt zo uiteindelijk de cortisolspiegel. In de groep met zowel een hoge mate van stress als een geringe concentratie van cortisol vinden de onderzoekers daarom de kortste telomeren. Speculeren de onderzoekers.

Het levensverkortende effect van stress is niet zo groot als dat van het verstrijken van de jaren, zie je in de onderstaande figuur. Veel stress hakt er wel dieper als je niet meer de jongste bent.


Veel stress? Je moleculaire klok tikt sneller


Stress veroorzaakt moleculaire schade, waarschijnlijk door het aanwakkeren van ontstekingsreacties in het lichaam, vermoeden de onderzoekers. Als je nog jong bent, kunnen je cellen die schade repareren. Als je ouder bent niet meer.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken