Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Testosteron & leefstijl       Plantaardige extracten       Ashwagandha       Meer testosteron door suppletie    

2 1 - 0 6 - 2 0 0 9

  Veertig procent meer testosteron door Ashwagandha (Fertil Steril. 2009 Jun 5. [Epub ahead of print].)

Geef mannen elke dag vijf gram Withania somnifera - beter bekend als Ashwagandha - en monitor hun hormoonspiegels. Hun aanmaak van testosteron gaat binnen drie maanden met veertig procent omhoog. Dat ontdekten onderzoekers van de Indiase Chhatrapati Shahuji Maharaj Medical University toen ze proeven deden met 75 mannen die geen kinderen konden krijgen.

Vijftien procent van de paren worstelt met vruchtbaarheidsproblemen. In de helft van de gevallen komt dat doordat de mannen niet voldoende zaadcellen aanmaken. In een land als India is dat probleem nog groter dan hier, want veel mensen hebben daar geen geld voor kostbare voortplantingstechnologie. Vandaar dat de onderzoekers besloten tot een proef waarin 75 onvruchtbare mannen een kruid kregen dat oude Indiase genezers al eeuwenlang gebruiken: Ashwagandha. Dagelijks namen de mannen vijf gram poeder, gemaakt uit de gedroogde wortels van Withania somnifera, in met melk.

In de klassieke Indiase geneeskunde, de Ayurveda, staat Ashwagandha bekend als een tonicum voor ouderen en een libidostimulerend middel. In proeven met ratten versnelt het kruid de ontwikkeling van de testes en verhoogt de aanmaak van zaadcellen. In enkele van die dierstudies vermindert Ashwagandha de aanmaak van testosteron in de met Ashwagandha opgevoerde dieren. Da's minder mooi. Maar in een dierstudie uit de vroege jaren negentig werkt Ashwaganda daarentegen anabool. Da's weer beter.

Hieronder zie je de figuur uit de Indiase studie, die binnenkort verschijnt in Fertility & Sterility, die je waarschijnlijk het meest interessant vindt.


Veertig procent meer testosteron door Ashwagandha


In de onvruchtbare mannen met normaal zaad verhoogt het kruid de aanmaak van testosteron met vijftien procent. In de mannen met weinig zaad praten we over een verhoging van veertig procent, en in mannen met trage zaadcellen over een verhoging van 21 procent. Ongeremd door kennis van zaken, en er vrolijk op los speculerend uiten we het vermoeden dat Ashawagandha interessant is voor chemische sporters die een kuur achter de rug hebben, en naturel-sporters die hun hormoonaanmaak door een extreem dieet onder druk zetten.

De onderzoekers keken ook naar het effect van Ashwagandha op de aanmaak van prolactine. De aanmaak van dat hormoon verminderde een beetje door het kruid. Wat de zaadcellen betreft verhoogde Ashwagandha de kwantiteit en in mindere mate de beweeglijkheid, al waren die effecten niet bij alle groepen statistisch significant.

De onderzoekers vinden in de mannen meer antioxidante vitamines na de behandeling. Kennelijk neutraliseert Ashwagandha vrije radicalen, speculeren ze. Ze vermoeden dat ze daarmee ook het mechanisme boven water hebben waarmee Aswagandha de vruchtbaarheid en testosteronspiegel opkrikt.

"Although direct hormonal supplements have been tried in male infertility treatment, the outcome was very poor and with the cost of certain side effects", schrijven de onderzoekers in de laatste alinea's van hun artikel. "Therefore, Withania somnifera offers a better and safe method of restoring sex hormones in male infertility treatment."

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken