Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Afslankmedicijnen       Overgewicht       Afslanksupplementen       Afslanken    

2 1 - 0 2 - 2 0 0 8

  Veertig procent van de afslankers is vijf jaar na dieet nog steeds geslaagd (Br J Nutr. 2007 Nov 28;:1-6 [Epub ahead of print].)
Afslankgoeroes en populaire media verspreiden het idee dat de meeste mensen die een dieet hebben gevolgd weliswaar gewicht zijn kwijtgeraakt, maar die verloren kilo's uiteindelijk weer terugkrijgen. Klopt niet, zeggen onderzoekers van Drexel University, die zo'n zevenhonderd leden van de Weight Watchers een jaar, twee jaar en vijf jaar na een geslaagd dieet weer kwamen opzoeken.
De meeste afslankers die de onderzoekers bestudeerden waren vrouwelijk. Hun gemiddelde BMI was 28.
De tabel hieronder vertelt wat er van een geslaagd dieet na vijf jaar nog over is. Best wel veel.

Veertig procent van de afslankers is vijf jaar na dieet nog steeds geslaagd

Bijna veertig procent van de afslankers heeft het bereikte eindgewicht zo ongeveer vastgehouden. Zestien procent zat onder het eindgewicht.

2 1 - 0 2 - 2 0 0 8

  Razendsnel afvallen met injectie van bacteriesnot in de hersenen (BMC Complement Altern Med. 2008 Feb 19;8(1):5.)
Er zijn van die studies waarvan zelfs wij, de roekeloze jongens en meisjes van Ergogenics, hardop zeggen: als dat maar goed gaat. Dit ding, uitgebroed door onderzoekers van de University of Georgia is er zoeentje.
De onderzoekers vertellen hoe ze de goedaardige bacterie Lactobacillus acidophilus opkweken in een laboratorium, en daarna een afscheiding uit de kweek halen.
Daarna injecteren de onderzoekers het bacteriesnot [we hebben nog geen beter populaire benaming kunnen bedenken] in de hersenen van ratten.
De onderzoekers experimenteren al langer met snot van de probiotische L. acidophilus. De afscheiding helpt het lichaam infectie met de maagzweerbacterie Helicobacter pylori te bestrijden, stimuleert de genezing van wonden en bevordert de aanleg van nieuwe bloedvaten. In die eerdere proeven verhoogt het bacteriesnot de afgifte van het ontstekingseiwit TNF-alpha. Dat is het beginpunt van bovengenoemde cascade van processen.
Een verhoogde afgifte van TNF-alpha laat cellen ook meer van het eiwit leptine aanmaken.
Leptine wordt vooral door vetcellen afgescheiden - als de vetcellen groeien. Leptine laat het lichaam meer energie verbruiken en vermindert de eetlust. In de jaren negentig hoopten onderzoekers nog dat ze op basis van een nieuw afslankmiddel konden ontwikkelen. Dat is niet gelukt.
De onderzoekers injecteerden het bacteriesnot in de hersenen van de ratten, en onderzochten de dieren 0, 12, 24, 48 en 96 uur daarna. Hieronder zie je het effect op het lichaamsgewicht van de dieren.

Razendsnel afvallen met injectie van bacteriesnot in de hersenen

Twee etmalen na de toediening waren de dieren een kwart van hun lichaamsgewicht verloren. Je ziet de resultaten van vier verschillende proeven.
In de neuronen van de cerebrale cortex, de thalamus, hypothalamus en de hippocampus van de ratten vonden de onderzoekers een verhoogde afgifte van leptine. Leptine wordt niet alleen aangemaakt door vetcellen, maar ook door hersencellen. Hoe dikker je bent, des te meer leptine maken je hersenen aan.
De verhoogde afgifte van leptine door hersencellen veroorzaakt het gewichtsverlies van de dieren, denken de onderzoekers. In het vetweefsel en de ingewanden van de ratten vonden ze geen sterke effecten van de ingreep.
We zullen waarschijnlijk meer over dit onderzoek gaan horen. Uit de publicatie blijkt dat het ontwikkelbedrijf Galleon Pharmaceuticals [Webstek] bij het bacteriesnotproject is betrokken. The identification and large scale testing of these compounds is currently under investigation in our laboratory", schrijven de onderzoekers.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken