2 3 - 0 3 - 2 0 0 9
Vegetarisme is gezond, maar niet door ontbreken van dierlijke eiwitten (Bratisl Lek Listy. 2008;109(10):463-6.)
Een vegetarische leefstijl is gezond, maar niet zo gezond als de voorstanders van het vegetarisme beweren. Dat schrijft een Slowaakse voedingswetenschapper in een overzichtsartikel. Vegetarisme helpt vooral de kans op een hartaanval verminderen, maar doet weinig om kanker te voorkomen.
De vier gezondste volkeren van Europa eten veel dierlijke producten, begint Emil Ginter zijn betoog. De IJslanders, Zweden en Noren eten veel vis en zuivel, de Zwitsers van origine veel kaas en vlees - hoewel in Zwitserland recent de consumptie van vlees is gaan dalen en die van vis is gaan toenemen. Op basis van cijfers die zijn verzameld door de WHO komt Ginter tot de tabel die je hieronder ziet.
Kennelijk valt het met de risico's van dierlijke eiwitten dus wel mee. Eenzelfde conclusie trekt Ginter uit statistieken die in 1999 verschenen in de American Journal of Clinical Nutrition. Die statistieken ontstonden toen onderzoekers de gegevens van 76000 niet-vleeseters bij elkaarveegden. [Am J Clin Nutr. 1999 Sep;70(3 Suppl):525S-531S.] Uit de databerg bleek dat vegetarisme vooral de kans verminderde op dodelijke hartaanvallen en beroertes. Hoewel vegetarische activisten vaak beklemtonen dat een dieet met veel vlees de kans op kanker verhoogt, was daar in de grote studie geen sprake van. Bovendien verhoogde een vegetarische leefstijl de kans op 'overige doodsoorzaken'.
Het grote gezondheidsvoordeel van een vegetarisch dieet is waarschijnlijk het ontbreken van voedingscholesterol, vermoedt Ginter. Dat verlaagt de kans op beroertes en hartaanvallen. Bovendien levert een vegetarisch dieet meer plantenstoffen uit groenten en fruit.
Aan de andere kant zitten er in een vegetarisch dieet - als dat niet wordt aangevuld met voedingssupplementen - weinig vitamine B2 en B12, en weinig goede omega-3-vetzuren. Dat verklaart mogelijk het geringe positieve gezondheidseffect, aldus Ginter.
'Vegetarisme is vooral gezond omdat het betekent dat je dingen niet eet', schrijft Ginter. 'In onze overvoerde samenleving is dat positief. Maar rigide en vanwege ideologie ver doorgedreven vormen van vegetarisme zijn helemaal niet gezond.'
|
|
|