Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Horror & sensatie       Testosteron & leefstijl       Testosteron & suppletie       Seks    

2 2 - 1 2 - 2 0 0 8

  Verborgen milieuramp in Vlaanderen: mannen onvruchtbaar door groenten uit eigen tuin (J Androl. 2007 Nov-Dec;28(6):836-46.)
In de Vlaamse gemeente Peer worden mannen door een verborgen milieuramp langzaam maar zeker steriel en minder mannelijk. Ze krijgen stoffen binnen die hun testes beschadigen, en hun aanmaak van spermacellen en het mannelijke geslachtshormoon testosteron verminderen. Dat ontdekten onderzoekers van de universiteit van Gent. Het milieu in het dorpje Peer is zo verontreinigd dat de mannen via zelfverbouwde groenten hormoonverstorende stoffen binnenkrijgen.
Dat het met Vlaamse mannen niet zo goed gaat is bekend. De onderzoekers uit Gent rapporteerden eerder dat die mannen opvallend weinig testosteron aanmaken, en dat die hormonale stoornis samenhangt met hoge concentraties dioxineachtige stoffen in het bloed. De hormoonverstoorders leken in dat geval vooral uit eieren te komen. Een erfenis van alle bekende en onbekende dioxineschandalen die de Vlaamse bevolking hebben getroffen, vermoeden de onderzoekers.
In het geval van de studie waarover dit stukje gaat is de aanmaak van zaadcellen en hormoon geringer naarmate de mannen vaker per maand groenten uit eigen tuin eten.


Verborgen milieuramp in Vlaanderen: mannen onvruchtbaar door groenten uit eigen tuin


Hierboven zie je de gegevens van 54 mannen die nooit zelfverbouwde groenten eten en zeven mannen die een enkele keer per maand groenten uit eigen tuin op tafel zetten. Die ene keer is al voldoende om effect te sorteren.
De onderzoekers vergeleken in hun studie overigens vijftig mannen uit Peer met vijftig mannen uit Antwerpen. Vooral de Peerenaren aten hun eigen groenten. Voor de tabellen waarnaar we nu kijken hebben de onderzoekers alle mannen in hun studie samengeveegd.
Hieronder zie je wat er gebeurt als mannen acht keer en dertig keer groenten uit eigen tuin consumeren. Daardoor zakt de testosteronspiegel, maar vooral de concentratie zaadcellen, nog verder.


Verborgen milieuramp in Vlaanderen: mannen onvruchtbaar door groenten uit eigen tuin


Elke keer dat de mannen maandelijks hun eigen groenten eten, groeit de schade aan hun hormonale systeem. Dat vertelt de onderstaande figuur.


Verborgen milieuramp in Vlaanderen: mannen onvruchtbaar door groenten uit eigen tuin


De onderzoekers dachten aanvankelijk dat verontreiniging met zware metalen de oorzaak van de ontmannelijking was, maar ze konden geen relatie ontdekken. De onderzoekers geven daarom maar de schuld aan de mannen zelf. De Gentenaren speculeren dat die teveel bestrijdingsmiddelen in hun tuintjes gebruiken. Of dat echt zo is, dat hebben ze niet gecontroleerd, en wijzelf vinden het maar een rare theorie.
Mensen weten heus wel dat bestrijdingsmiddelen niet gezond zijn - en dat ze groenten die zijn bespoten goed moeten wassen voordat ze die op tafel zetten, en hun gezin daarvan laten eten. Dat weten ook de mensen die in Peer wonen.
Eigenlijk hadden de Gentenaren alarm moeten slaan. Er is in het leefmilieu in Vlaanderen iets helemaal mis. Maar in deze sombere tijden loopt het met klokkenluiders doorgaans slecht af. Dus hebben ze in Gent voor een andere strategie gekozen. Blaming the victim, heet die.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken