0

Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Yoga & mentale training       Cortisolblokkers       Psychologie       Krachttraining    

0 9 - 0 5 - 2 0 0 9

  Verdriet en frustratie remmen progressie krachttraining (J Strength Cond Res. 2008 Jul;22(4):1215-21.)

Verdrietige en frustrerende gebeurtenissen, zoals de dood van iemand waarvan je houdt, ruzie of het verlies van je baan, verminderen je progressie in de gym. Dat kun je op je vingers natellen, maar het was tot voor kort nooit serieus onderzocht. Bewegingswetenschappers van de University of Texas at Austin waren de eersten.

Verdriet en frustratie remmen progressie krachttraining
De onderzoekers wilden meer weten over het effect van life stress op de progressie van krachtsporters. Daarom deden ze een proef met 135 studenten, die twaalf weken moesten trainen met gewichten. Life stress staat voor de stress die grote gebeurtenissen in een mensenleven teweegbrengen, zoals een scheiding, een ernstig ongeluk, een grote ruzie, een studie die mislukt of een onderneming die op de fles gaat.

De studenten trainden twee keer per week anderhalf uur, en namen dan hun belangrijkste spiergroepen onder handen met basisoefeningen als bench press, incline press, overhead press, biceps curls, triceps extensions, dumbell rows, lat pull-downs, squat en leg press. Na twaalf weken keken de onderzoekers hoeveel spiermassa en -kracht de studenten hadden opgebouwd. Ook ondervroegen ze de studenten over de life stress die ze de laatste drie maanden hadden ondervonden. Dat gebeurde met een gestandaardiseerde vragenlijst, de Adolescent Perceived Events Scale. Aan de hand daarvan verdeelden de onderzoekers de studenten in twee groepen, een groep met low life stress en een groep met high life stress.

Gemiddeld ging de 1RM van de proefpersonen bij het bankdrukken met 13 procent omhoog. De 1RM van de squat steeg met 25 procent. De groep met high life stress ging echter minder vooruit dan de groep met low life stress. Dat vertelt de tabel hieronder.


Verdriet en frustratie remmen progressie krachttraining


Hoewel het effect aantoonbaar is, is het ook weer niet zo groot dat je bij ernstige stress net zo goed thuis kunt blijven. Daarvoor was het effect te klein. Een paar cijfers: de 1RM van low life stress-groep ging bij het banken en squatten omhoog met respectievelijk 15 en 27 procent. Bij de high life stress was dat 12 en 23 procent.

Hoe stressvolle gebeurtenissen de impact van training verminderen hebben de Amerikanen niet onderzocht. Uit de literatuur halen ze een paar theorieën. Volgens de ene remt stress remt de groei van zenuw- en hersencellen, waardoor de aansluiting van spiercellen op de hersenen minder goed verloopt. Volgens een andere theorie remt stress het immuunsysteem, waardoor beschadigde spiercellen minder goed worden opgeruimd. Volgens weer een andere theorie verhoogt stress tenslotte de aanmaak van het spierslopende hormoon cortisol.

De onderzoekers vroegen hun proefpersonen met life stress ook of ze steun hadden. Sommige proefpersonen hadden dat, anderen niet. Steun verminderde de negatieve impact van life stress echter niet.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken