Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Duursportsupplementen       Duurdoping       Analyses       Vergeten doping    

1 9 - 0 4 - 2 0 1 0

  Vergeten amfetamine in Hyperdrive 3.0+ (First Edition Cycling News, April 16, 2010)

Anderhalf jaar geleden vonden onderzoekers in de afslankstacker Venom Hyperdrive het amfetamine-achtige sibutramine. Fabrikant ALRI haalde het product van de markt en verving het door Hyperdrive 3.0+. En dat zul je straks misschien ook niet meer in de schappen zien liggen. Amerikaanse dopingjagers ontdekten dat de amfetamine oxilofrine in het product zit.

Vergeten amfetamine in Hyperdrive 3.0+
Als dopingjagers verboden stoffen in een supplement ontdekken, dan gebeurt dat vaak ten koste van een sporter. In dit geval heet de pechvogel Flavia Oliveira, een Californische wielrenner die juni 2009 tijdens de Giro del Trentino Donne wordt betrapt op doping. Websites voor wielersporters berichten eind vorige week dat Oliveira pas in 2012 weer mag meedoen aan wedstrijden omdat dopingtests oxilofrine in haar urine hebben gevonden.

Oliveira had kunnen weten dat ze iets gebruikte wat niet mocht, heeft een arbitragecommissie geconcludeerd. De wielrenner slikte Hyperdrive 3.0+, en het label van dat product vermeldt de aanwezigheid van een amfetamine. Je ziet de bewuste stof gearceerd hieronder. De afbeelding van het label komt van de website van ALRI. [Offline]


Vergeten amfetamine in Hyperdrive 3.0+


Methylsynephrine is hetzelfde als oxilofrine. [bikereviews.com 2010.04] Het zit in extracten van de struik Acacia rigidula, zegt de supplementenindustrie, maar de analyses waar dat uit moet blijken zijn omstreden.

Vergeten amfetamine in Hyperdrive 3.0+
De structuurformule van oxilofrine zie je hiernaast.

Op PubMed vind je niet zoveel over oxilofrine. De meest relevante literatuur komt uit de jaren tachtig. [PubMed]

Voor ALRI komt de ophef rond oxilofrine slecht uit.

In 2007 dook een obscuur anabool steroid op in een ander product van ALRI, Jungle Warfare. Ook dat product is inmiddels niet meer in zijn oude vorm op de markt.

Op zijn website zegt ALRI dat het de ophef over de aanwezigheid van sibutramine in zijn vorige stacker, Venom Hyperdrive, overdreven vindt. "There are lots of contaminated products brought to light in the supplement industry, but nothing compared to those ignored in the food industry", aldus ALRI. [Offline]

Slechts een deel van de Venoms zou het verboden sibutramine hebben bevat, en dat was niet de schuld van ALRI. "The source was a raw contaminated compound we imported from a company we normally do not do business with. The error was failure on both our part and the independent test lab we used for testing at that time."

Nadat autoriteiten de vondst van sibutramine hadden gemeld, haalde ALRI zijn producten terug en verving het Venom Hyperdrive door Hyperdrive 3.0+. "We Did the Right and Only Honorable Thing", aldus ALRI.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken