1 0 - 1 2 - 2 0 0 9
Verknutselde soja-isoflavoon LRXH609 is afslankmiddel (Nutr Res. 2009 Sep;29(9):656-63.)
Onderzoekers van China Pharmaceutical University doen dierproeven met een nieuwe verbinding die de afbraak van vetweefsel in de hand werken. De verbinding is een analoog van het isoflavon daidzein [structuurformule hieronder]. Van nature komt daidzein voor in soja-eiwit en rode klaver. De Chinezen hebben aan de verbinding een vetzuur en een methoxygroep geplakt.
De nieuwe verbinding heet LRXH609, maar de onderzoekers noemen met Dzd. Dzd is een afkorting voor daidzein derivative. Je ziet hem hieronder. Studies waarin proefdieren afvielen toen ze natuurlijke isoflavonen door hun voer kregen brachten de onderzoekers op het idee om LRXH609 uit te proberen. Het derivaat breekt in het lichaam minder snel af dan het originele daidzein.
De onderzoekers mestten muizen een maand lang vet op een high fat diet [model]. Een andere groep kreeg gewoon voer en werd dus niet niet moddervet [control]. Kregen de vetgemeste muizen ook nog eens elke dag per kilo 50 mg LRXH609 toegediend [Dzd2], dan werden ze minder dik en groeiden hun vetweefsels minder snel.
Bij een dagelijkse dosis van 100 mg van de isoflavon-analoog [Dzd3] waren na 30 dagen de meeste vetreservoirs bij de vetgemeste muizen zelfs kleiner dan bij de controledieren. Toch waren de muizen niet lichter. Het zou zomaar kunnen dat LRXH609 een body recompositioning drug is, en de aanwas van spiermassa versnelt.
Het werkingsmechanisme van de nieuwe analoog heeft waarschijnlijk met het blokkeren van lipase-enzymen in de darmen en vetcellen te maken. Dankzij lipases kunnen de darmen vetten uit de voeding opnemen en kunnen vetcellen energie uit voedingsstoffen opslaan in de vorm van vet. Hieronder zie je dat oplopende concentraties LRXH609 in reageerbuizen het lipase-enzym remmen.
"Dzd can significantly reduce the body and white adipose tissue weight of obese mice and ameliorate the hyperlipoidemia induced by the HFD without apparent ill effects', concluderen de onderzoekers. Het artikel bevat geen aanknopingspunten naar eventuele plannen om het nieuwe middel op de markt te brengen of lopend vervolgonderzoek. Ook informatie over de sponsor verklapt weinig. Het onderzoek is betaald door de universiteit van de onderzoekers.
Zou je dit ding in supplementen kunnen stoppen?
|