Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Overgewicht       Afslanken     Testosteron & Leefstijl  Testosteron & leefstijl     Testosteron & Supplementen  Testosteron & supplementen    

2 3 - 0 6 - 2 0 0 7

  Verlaging testosteronspiegel door veroudering heb je zelf in de hand (New York Times December 19, 2006)

De natuurlijke aanmaak van testosteron bij mannen neemt af als ze ouder worden. Maar een groot deel van die afname is niet het werk van het verouderingsproces zelf, maar van factoren als ziekte, leefstijl en traumatische gebeurtenissen als het verlies van een partner.
Testosteron
Dat blijkt uit epidemiologisch onderzoek onder zeventienhonderd mannen door de New England Research Institutes. [J Clin Endocrinol Metab. 2007 Feb;92(2):549-55.]
De onderzoekers volgden zeventienhonderd mannen, die in de late jaren tachtig tussen de veertig en de zeventig jaar oud waren tot 2002-2004. Ze meetten hun testosteronspiegel, en ondervroegen ze over hun manier van leven.
Wat die testosteronspiegel betreft, daarvan zie je het eindresultaat hieronder: een verzameling puntjes, waarvan elk puntje staat voor een meting. van elke man zijn er drie metingen: eentje in de jaren tachtig, eentje in de jaren negentig en eentje vroeg in de 21ste eeuw.


Deel verlaging testosteronspiegel tijdens veroudering heb je zelf in de hand

Van een aantal mannen hebben de onderzoekers de metingen met elkaar verbonden. Dat zijn lijntjes. Je ziet dat de meeste lijntjes dalen - maar niet allemaal evenveel. Er zijn ook een paar lijntjes die recht zijn, en er is zelfs een lijntje dat stijgt.
Hoe krijg je dat voor elkaar?
Dat wordt duidelijk uit de onderstaande tabel, waarin de onderzoekers voor een paar factoren hebben uitgezocht hoe ze op de testosteronspiegel inwerken.
T1 = meting in 1987-1989. T2 = meting in 1995-1997.Deel verlaging testosteronspiegel tijdens veroudering heb je zelf in de hand


Als de partner van de mannen overlijdt, betekent dat een forse daling. Ziekte vermindert de spiegel eveneens. Hoe meer medicijnen de mannen moeten gaan gebruiken, des te verder zakt hun testosteronspiegel weg.
Stoppen met roken is eveneens een testosteronverlagende factor. Roken, blijkt uit de tabel, houdt de testosteronspiegel zelfs stabiel.
[Onze theorie: als je rookt krijg je nicotine binnen. Nicotinezuur is een metaboliet van vitamine B3. Roken verhoogt de aanmaak van het enzym CYP 1A2. Misschien zorgt die combinatie voor de verhoging van de testosteronspiegel. Zou je je testosteronspiegel kunnen verhogen als je extra vitamine B3 slikt en veel koolgroenten eet? De glucosinolaten in kool verhogen de aanmaak van CYP 1A2 ook een beetje. - red.]
Werken is ook een factor. Mannen die blijven werken als ze ouder worden hebben een hogere testosteronspiegel dan mannen die gaan luieren.
Tenslotte is overgewicht - een kwaal die nu eenmaal vaak samengaat met veroudering - ook slecht voor de testosteronspiegel. Naarmate mannen meer vetlagen opbouwen, maken ze minder testosteron aan. Als mannen dikker worden als ze ouder worden, versnelt de afname van hun testosteronspiegel.


Deel verlaging testosteronspiegel tijdens veroudering heb je zelf in de hand

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken