Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Afslanken       Duursport & voeding       Duursportsupplementen       Low-carb & low-glyc    

1 0 - 0 9 - 2 0 0 7

  "Vermogen koolhydraten te verteren maakte menselijke evolutie succesvol" (BBC 9 September 2007)
De reden waarom homo sapiens grotere hersenen hebben dan bavianen en oerang-oetangs is niet dat we op jacht gingen en vlees leerden eten, zoals de vleesindustrie en de paleobeweging ons vertellen. De ware oorzaak van het humane evolutionaire succes is dat wij het gen AMY1 hebben. Dankzij AMY1 maken we amylase aan en kunnen we koolhydraten verteren.
Dankzij AMY1 konden de eerste mensen overleven door wortels en knollen uit de grond te eten. Toen we leerden koken, hadden we daar zelfs niet eens meer zoveel van nodig - en hadden we energie voldoende om onze hersenen te laten groeien.
Tenminste, dat beweren Nathaniel Dominy en zijn collega's van de University of California Santa Cruz in Nature Genetics. [Nature Genetics Published online: 9 September 2007 | doi:10.1038/ng2123]
Zij vonden dat de eskimo's het gen ook hebben, maar dat er in hun genoom minder kopietjes zitten dan bij de verwante Japanners - die eeuwenlang meer zetmeelrijke producten eten dan eskimo's. De Hadza in Tanzania, die in hun dieet veel wortels hebben, hebben gemiddeld zo'n zes tot zeven kopietjes van het gen. Hoe meer kopietjes van AMY1 je hebt, des te meer amalyse maak je aan.
De bevindingen van Nate Dominy staan haaks op de theorie achter het paleodieet. Die zegt dat de menselijke soort niet tegen een koolhydraatrijk dieet met veel koolhydraten is bestand, en dat we daarom alsmaar dikker worden. Volgens de nieuwe ideeen uit Amerika is ons vermogen om koolhydraten te verteren juist ons sterke punt.

1 0 - 0 9 - 2 0 0 7

  Zuivelsector mikt op zwangere vrouwen (Resource 6 september 2007) [Offline]
De Nederlandse zuivelsector probeert zwangere vrouwen te bereiken met informatie over goede voeding - en, uiteraard, het belang van zuivel. Die strategie werkt niet,
Zuivelsector mikt op zwangere vrouwen
blijkt uit het promotieonderzoek van communicatiewetenschapper Ellen Szwajcer. Zwangere vrouwen lezen de boekjes van zuivelaars niet, die ze krijgen van consultatiebureau's. Ze krijgen al heel, heel, heel erg veel boekjes.
Maar het idee achter de strategie werkt wel degelijk, aldus Szwajcer. Zeker vrouwen die onzeker zijn, en niet op hun gevoel durven vertrouwen, staan tijdens hun zwangerschap open voor boodschappen.
Dus dat is het soort consument dat bedrijven willen. Onzekere mensen, die bang zijn dat ze iets fouts doen. Die kun je makkelijker iets verkopen.

0 9 - 0 9 - 2 0 0 7

  Gezond voedsel dat smaakt naar zout, zoet en vet (Volkskrant 7 september 2007)
De industrie heeft ons 'opgevoed' om voedsel met veel vet, zout en suiker te vinden. Dat voedsel, weten we nu, is ongezond. Maar voedsel dat wel gezond is, lusten we niet meer. De nieuwe Wageningse hoogleraar Gerrit Smit snelt de verwende consument te hulp. Hij gaat met moleculaire technologie komkommers, radijsjes en vers gemaaid gras laten maken naar stroopwafels en Patatje Oorlog.
"Het gaat om natuurlijke ingredienten. Voor sommige producten is dit gelukt", zegt Smit. "Er zijn al gezondere soepen en sauzen die minder zout bevatten maar even smaakvol zijn."

0 6 - 0 9 - 2 0 0 7

  Toekomst Japanse functional foods ligt in Nederland (Resource 6 september 2007) [Offline]
Peter-Jan Balkenende, de premier van Nederland, en koningin Beatrix waren deze week in de meest provinciale universiteitsstad van Nederland. Ze openden het nieuwe Forumgebouw van Wageningen Universiteit en het academische jaar. [Resource 6 september 2007] [Offline]
Het bezoek van de hoogwaardigheidsbekleders is een teken aan de wand en markeert de veranderende Nederlandse economie. Scheepsbouw, witgoed, chemie, staal, textiel en wapens zijn niet meer de nationale strongpoints. Nederland wordt steeds meer een land dat zich door zijn voedingstechnologie onderscheidt. Voeding, van functional foods tot natuurvoeding, en van voedingssupplementen tot moleculaire gastronomie, moet de speerpunt van de Nederlandse productiesector worden.
De motor van die ontwikkeling is Wageningen, hoopt Den Haag. Den Haag pompt sinds een paar jaar miljoenen in de regio [Wb 30 september 2004] [Offline], die in beleidskringen Food Valley is gaan heten. De regio moet uitgroeien tot een Silicon Valley voor de food, besloot het Innovatieplatform een paar jaar geleden. [WB 30 september 2004] [Offline]
Hoe ver de ontwikkelingen al zijn zie je in Japan. In de zomer van 2007 vestigde het concern Nippon Suisan zich in Wageningen. [Resource 7 juni 2007] [Offline]

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken