Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

Levensverlenging  Levensverlenging     Levensverlenging & Leefstijl  Levensverl. & leefstijl     Levensverlenging & Psychologie  Levensverl. & psychologie     Levensverlenging & Supplementen  Levensverl. & supplementen    

1 1 - 0 5 - 2 0 0 2

Verzwijgen toename levensverwachting zal welvaartsstaat ontwrichten

Regeringen van westerse landen houden er geen rekening mee dat hun burgers steeds langer gaan leven. Dat schrijven een Britse en een Amerikaanse wetenschapper in Science. [Science. 2002 May 10;296(5570):1029-31.] Daardoor zijn in rijke landen het pensioenstelsel, de gezondheidszorg en andere sociale voorzieningen niet op de toekomst voorbereid.

Regeringen hebben altijd geluisterd naar wetenschappers die dachten dat er een bovengrens zat aan het aantal jaren dat mensen door medisch ingrijpen langer kunnen leven. Die adviseurs erkenden natuurlijk wel dat mensen nu ouder worden dan vroeger, maar dachten dat die toename van de levensverwachting niet veel verder zou doorzetten.

Bij wijze van voorbeeld: Britse mannen en vrouwen hadden in 1900 een levensverwachting van 48 jaar. Nu ligt dat cijfer tussen de 75 en de 80. Volgens James Vaupel van het Max Planck instituut en Jim Oeppen uit Cambridge gaat die stijging gewoon door. Volgens hen zal bijvoorbeeld de levensverwachting van vrouwen in de Verenigde Staten in 2070 al 101 jaar bedragen. Officiele instanties houden slechts rekening met een toename van de levenverwachting tot 84 jaar.

De onderzoekers pleiten voor een verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd, maar vragen zich af of dat genoeg zal zijn. In de toekomst zullen de mensen wel langer leven, maar zullen ze ook langer gezond zijn? De meeste mensen krijgen in hun laatste levensjaren last van chronische ziekten.

In Engeland steeg de levensverwachting van mannen tussen 1981 en 1997 bijvoorbeeld van 71 tot 75 jaar. Hun gezonde levensjaren stegen toen van 64 naar 67 jaar. Ze gingen vier jaar langer leven maar daarvan waren er slechts drie 'gezond'.

De schrijvers van het stuk in Science beschuldigen de adviseurs van de Westerse regeringen ervan dat ze hun werk niet goed doen. De adviseurs geven onjuiste speculaties om hun opdrachtgevers gerust te stellen, en die verzuimen daardoor om pijnlijke maar noodzakelijke aanpassingen te maken.

1. ANP. 'Geen grens aan levensverwachting'. Nu.nl, 10-5-2002.
2. James Meek. Health crisis looms as life expectancy soars. Average ageing forecasts far too low, say scientists. The Guardian, Friday May 10, 2002. [Link]

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken