2 8 - 0 1 - 2 0 0 7
Vetkuurtjes verhogen testosteronspiegel (Reprod Biol. 2006;6 Suppl 2:13-20.)
Klein Pools onderzoek, uitgevoerd op mannetjesratten, naar het verband tussen androgenen en vet.
Een dieet dat voor twintig procent uit vet bestaat zorgt voor twee keer zoveel aanmaak van testosteron als een dieet dat maar voor tien procent uit vet bestaat. Dat is bekend.
In ratten verlaagt een dieet met meer vet bovendien de activiteit van het enzym aromatase in de testes en de aanmaak van SHBG. Hormonen die vastzitten aan SHBG kunnen zich daar niet meer van losmaken. Ze kunnen dus ook niets meer doen met hun receptoren.
Meervoudig onverzadigde vetzuren in visolie of zonnebloemolie remmen de binding van androgeen aan SHBG meer dan de enkelvoudig onverzadigde vetzuren in olijfolie, schrijven de Polen. Zowel enkelvoudig onverzadigde vetzuren als meervoudig onverzadigde vetzuren verhogen de binding van androgeen aan het eiwit albumine. Hormonen die aan albumine zijn gebonden kunnen nog steeds vrijkomen en interacteren met hun receptor.
Een dieet waarin de omega-3-vetzuren de belangrijkste vetzuren zijn verlaagt de aanmaak van testosteron en het aantal androgeenreceptoren. De overwegend plantaardige omega-6-vetzuren werken precies andersom.
Toch vinden onderzoekers meestal geen verband tussen de lichaamssamenstelling van ratten en het type vet dat ze eten. [Bijvoorbeeld: J Nutr. 1990 Nov;120(11):1277-82.]
Dat komt waarschijnlijk doordat het lichaam over feed-bakc-mechanismen beschikt die de hormonale balans normaliseren, denken de Polen. Daarom keken ze ook naar de duur van de interventie. Kregen ratten een dieet met visolie (F), druivenpitolie (G), raapzaadolie (R) of spek (L), dan zorgde vooral de toevoeging van visolie en spek aan het dieet voor een hoger testosteronspiegel. Tenminste, tijdens de eerste drie weken van het dieet.
In visolie zitten veel omega-3-vetzuren. Druivenpit-olie is een bron van omega-6-vetzuren. Raapzaadolie bevat veel enkelvoudig onverzadigde vetzuren. In spek zitten relatief veel verzadigde vetzuren.
Na zes weken traden er aanpassingen op, en zakte de aanmaak van testosteron weer in, ongeacht het dominerende type vetzuur.
Het Poolse onderzoek heeft betrekking op ratten en niet op mensen. Maar als de resultaten geextrapoleerd kunnen worden naar sporters, dan kunnen die misschien hun endocrinologie optimaliseren als ze elke drie weken een ander type vet in hun dieet laten prevaleren. Gezondheidsbewuste sporters kunnen dan uiteraard beter niet kiezen voor dierlijke harde vetten, maar het accent laten verschuiven van vetten met veel omega-3-vetzuren naar vetten met veel omega-6-vetzuren, en vervolgens weer naar vetten met enkelvoudige onverzadigde vetzuren.
2 7 - 0 1 - 2 0 0 7
Nieuw: cafeine-doughnut (livescience.com 26 January 2007) [Offline]
Een enkele doughnut van Robert Bohannon bevat net zoveel cafeine als twee koppen koffie.
Het wordt misschien de nieuwste trend in nutriceutical fast-food, schrijven Amerikaanse media.
De cafeine-doughnuts van Bohannon zijn nog niet op de markt. De moleculair bioloog heeft patent genomen op zijn proces om cafeine aan deeg toe te voegen, op zo'n manier dat de bittere smaak in het eindproduct verdwijnt.
"Some people get their caffeine buzz from soda, chocolate and other sources besides coffee", zegt Bohannon. "The Buzz Donut and the Buzzed Bagel lets them get the caffeine buzz by simply eating a pastry item.">
2 6 - 0 1 - 2 0 0 7
School verbiedt eten en praten tegelijkertijd (AP January 26, 2007) [Offline]
In het Amerikaanse Warwick heeft de katholieke St. Rose of Lima School zijn leerlingen verboden om tijdens de lunch te praten. De maatregel is niet bedoeld als straf, maar moet de veiligheid van de scholieren verhogen. Praten tijdens het eten kan ertoe leiden dat een hap in het verkeerde keelgat schiet. En dat, aldus de school, is erg gevaarlijk.
Fluisteren tijdens het eten is in Warwick overigens nog wel toegestaan.
1 9 - 0 1 - 2 0 0 7
Soja verlaagt testosteronspiegel niet, vermindert wel kans op prostaatkanker (Eur J Clin Nutr. 2006 Dec;60(12):1423-9.)
Mannen die twee keer per dag soja eten hebben, anders dan sommige "voedingsdeskundigen" beweren, geen lager testosteronspiegel dan mannen die geen soja consumeren. Wel vermindert de concentratie van het prostaatkanker-eiwit PSA in hun bloed met achttien procent. Dat ontdekten onderzoekers van de University of Hawaii die een proef deden met 23 mannen.
Aten de mannen geen soja, dan daalde hun testosteronspiegel. Aten ze wel soja, dan steeg hij.
Een mogelijke verklaring vind je hier.
1 8 - 0 1 - 2 0 0 7
Eten volgens je genen is geld weggooien (Resource 18 Januari 2007)
Het Britse Sciona verkoopt 'persoonlijk genetisch voedingsadvies'. Je stuurt een beetje wangslijm van jezelf op,
je betaalt tweehonderd euro, Sciona bepaalt het polymorfisme van negentien genen, en je ontvangt vervolgens een pak papier waarin Sciona haarfijn uiteen zet hoe jij volgens jouw genen moet eten.
Volksverlakkerij, oordeelt nutrigenomicus Sander Kersten.
Eerst had je Genotrim, de genetische afslankpil van Salugen, en nu dit. Het is ook geen wonder dat steeds meer consumenten sceptisch staan tegenover gezondheidsclaims.
1 8 - 0 1 - 2 0 0 7
Geen drakenvlees in drakenworst (Reed 20-11-2006)
De naam van het in Engeland populaire Smoked Welsh Dragon Sausage deugt niet, vinden Britse voedselautoriteiten. In het product is geen draak verwerkt.
|
|
|