Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Afslanksupplementen       Overgewicht       Visolie       Afslanken    

2 2 - 1 0 - 2 0 0 8

  Vetlagen op de romp krimpen door visoliecapsules (Am J Clin Nutr. 2007 Dec;86(6):1670-9.)

Als je vrouwen elke dag drie gram visolie geeft in de vorm van capsules, dan worden de vetreserves op hun romp kleiner. Dat ontdekten onderzoekers van het Franse Inserm door een proef op dertig vrouwen met diabetes-2 die twee maanden duurde.
Vetzuren uit vis remmen de groei van vetcellen. Slik je visoliecapsules - of eet je frequent vis - als je afvalt, dan verloopt het gewichtsverlies sneller. Ook gewichtsverlies door sporten gaat sneller als je meer visolie consumeert. Het effect wordt veroorzaakt doordat visvetzuren in de spieren het verbranden van vet bevorderen.
Veel van de positieve resultaten die onderzoekers boekten met visvetzuren waren echter het gevolg van hoge doses. De Franse onderzoekers vroegen zich echter af of ook een bescheidener suppletie - in de orde van grootte van drie gram visolie per dag - effect sorteerde. Dat komt neer op drie grote capsules per dag. De drie capsules die de proefpersonen kregen leverden dagelijks 1,8 gram n-3-vetzuren. [1,1 gram EPA en 0,7 gram DHA.]
De ene helft van de vrouwen kreeg visoliecapsules. De andere helft slikte placebo-pillen.
Hieronder zie je het effect van de pillen. NS = niet statistisch significant. Waar je een getal ziet staan was het effect wel significant. Hoe kleiner het getal, des te sterker het effect.

Vetlagen op de romp krimpen door visoliecapsules
Vetlagen op de romp krimpen door visoliecapsules

De gebruikers van de visoliecapsules werden gemiddeld een kilo lichter, terwijl de placeboslikkers op gewicht bleven. Het effect was niet significant. De totale vetmassa van de visolieslikkers nam echter af, en dat effect was wel significant. Het is vooral op de romp waar het vet verdwijnt.
De onderzoekers keken in hun studie vooral naar de gevoeligheid voor insuline. Die veranderde niet. Wel lijkt de suppletie de kans op een hartaanval te verminderen. De suppletie halveerde de hoeveelheid van het 'hartaanval-eiwit' PAI-1 in het bloed. Hoe meer PAI-1 er in je bloed zit, des te groter is je kans op een hartaanval. In de placebogroep nam de concentratie PAI-1 toe van 16,9 tot 19,2 IE per milliliter, terwijl de concentratie bij de visoliegroep verminderde van 18,9 tot 9,5 IE per milliliter.
De suppletie verminderde in de vetcellen van de vrouwen de activiteit van ontstekingsgenen, ontdekten de onderzoekers. Dat moleculaire effect is volgens de Fransen de veroorzaker van de gemeten gezondheidseffecten.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken