1 4 - 0 5 - 2 0 0 7
Vette snacks stimuleren de eetlust (Physiol Behav. 2007 May 16;91(1):142-53.)
Vet voedsel maakt hongerig. Dat ontdekten onderzoekers van de Rockefeller University in New York door proeven op ratten. Het onderzoek geeft inzicht in het werkingsmechanisme van populaire dieettypes als het Atkinsdieet. Ze werken in ieder geval niet doordat ze de inname van vet verhogen.
High fat-dieettypes, waarbij de eiwitfractie niet is verhoogd, leiden in proeven tot hyperfagie - een toegenomen eetlust - en gewichtstoename. Om dat ze dat verschijnsel wilden onderzoeken, lieten de Amerikanen ratten een vetrijk drankje drinken. Een controlegroep kreeg een drankje met evenveel calorieen, dat echter vooral uit koolhydraten bestond. Daarna mochten de dieren zoveel eten als ze wilden.
De dieren die vetrijke pre-load hadden gekregen aten daarna meer dan de dieren die een koolhydraatrijke pre-load hadden gekegen.
Het effect op de eetlust werd groter naarmate de proef langer duurde. De dieren in de groep met de vetrijke pre-load gingen niet alleen steeds meer eten, maar werden ook dikker.
De vetrijke pre-loads verhogen de hoeveelheid triglyceriden - zeg maar: vet - in het bloed van de dieren. Daardoor, vermoeden de onderzoekers, stijgt de aanmaak van het eiwit galanin in de paraventriculaier nucleus in de hersenen. Dat blokkeert verzadigingssignalen, vermoeden de onderzoekers.
Het onderzoek heeft ook betrekking op mensen, beklemtonen de Amerikanen in de laatste alinea van hun artikel. In trials eten lokken vette snacks de eetlust uit, en stimuleren ze om tijdens maaltijden meer te eten. De gebruikte pre-loads leken qua samenstelling op die vette snacks.
"Periodic consumption of these fatty preloads may lead to over-consumption of energy and subsequent weight gain. Our data suggest that just a 4-day exposure to high-fat preloads may lead to an increase in body weight in rats, indicating that humans may respond similarly with chronic eating habits that include fatty foods."
2 4 - 0 5 - 2 0 0 7
Niemand wil vetzucht bestrijden (Resource 24 MEI 2007) [Offline]
Het zou nog wel eens verdraaid moeilijk kunnen worden om genoeg organisaties bij elkaar te krijgen die gezamenlijk overgewicht willen terugdringen. Dat voorspelt epidemioloog/psycholoog Maurice Mittelmark.
"Er zijn organisaties van dikke mensen die discriminatie van dikke mensen bestrijden, of patientenverenigingen die opkomen voor de belangen van diabetici, maar geen organisaties die ervoor willen zorgen dat het lichaamsgewicht van mensen vermindert. Vermindering van overgewicht is als gezondheidsprobleem te diffuus, te algemeen."
|