0

Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Preventie van kanker       Prostaatkanker       Kankerpreventie       Visvetzuren    

Fish fatty acids keep prostate cancer under control

1 6 - 1 1 - 2 0 0 8

  Vetzuren uit vis houden prostaatkanker klein (Am J Clin Nutr. 2008 Nov;88(5):1297-303.)
Een hoge inname van vis en de meervoudig onverzadigde vetzuren n-3-vetzuren uit vis kan niet voorkomen dat mannen prostaatkanker krijgen, maar halveert wel de kans de mannen erdoor overlijden. Dat blijkt een grote epidemiologische studie van onderzoekers van Harvard, die is verschenen in de American Journal of Clinical Nutrition.
De kans dat mannen prostaatkanker krijgen is tien procent. Vandaar dat artsen de prostaat wel eens vergelijken met een tikkende tijdbom, en dat wetenschappers op zoek zijn naar voedings- en leefstijlfactoren die de kans op prostaatkanker verminderen. In reageerbuisstudies lijken visvetzuren daarvoor bij uitstek geschikt. Een metaboliet van het visvetzuur EPA, 15-HEPE, remt de ontwikkeling van prostaatkankercellen. Toch zijn de epidemiologische aanwijzingen voor een beschermende werking van visvetzuren niet overdreven sterk. Sommige studies vinden een verband, andere niet.
De Harvardianen probeerden meer duidelijkheid te krijgen door in de gegevens van twintigduizend artsen te zoeken naar het effect van vis en visvetzuren op prostaatkanker. De artsen deden sinds 1983 mee aan de Physician's Health Study, en waren toen gezond en de veertig gepasseerd - de oudste deelnemer was tachtig. De artsen vertelden hoeveel vis ze aten, en vervolgens volgden de onderzoekers de deelnemers 22 jaar.
Zo konden de onderzoekers achterhalen dat het eten van vis niet voorkwam dat de artsen prostaatkanker kregen. Er was geen verband tussen de kans op prostaatkanker en de inname van visvetzuren.


Vetzuren uit vis houden prostaatkanker klein


Hierboven hebben de onderzoekers de kans op kanker bij mannen die de minste visvetzuren consumeren [quintiel 1] op 1 gezet. De mannen in quintiel 3 hadden een gemiddelde inname van visvetzuren, de mannen in quintiel 5 de hoogste.
Geen effect, dus.
Maar toen de onderzoekers keken naar de kans dat mannen door prostaatkanker stierven, zagen ze ineens wel een verband. Hoe meer visvetzuren de mannen binnenkregen, des te geringer was die kans. Dat zie je hieronder. Hoe stijler de lijn omhoog gaat, des te groter is de kans dat mannen, bij wie artsen prostaatkanker hebben gevonden, aan prostaatkanker overlijden.


Vetzuren uit vis houden prostaatkanker klein


Bijna dezelfde figuur zie je als je niet kijkt naar visvetzuren, maar gewoon naar vis. De groep mannen met de hoogste consumptie van vis - meer dan vijf keer per week - had ongeveer de helft minder kans om door prostaatkanker te overlijden dan de mannen met de laagste inname.


Vetzuren uit vis houden prostaatkanker klein


In de eerste weken van oktober waarschuwde de toxicologe Tinka Murk in het consumentenprogramma RADAR voor het teveel eten van vis. [ANP 11 oktober 2008] [Offline] De overheid en de sector houden hun mond er stijf over dicht, maar door milieuverontreiniging zitten er nu eenmaal veel PCB's en dioxines in vis. Dat is pijnlijk duidelijk geworden door een studie over zalm die een paar jaar geleden verscheen in Science. Toxicologen hebben de strekking van de studie later genuanceerd, maar konden de metingen niet ontkennen. PCB's en dioxines zijn kankerverwekkend.
Het is niet duidelijk hoeveel gewicht die stoffen nu precies in de schaal leggen. Hoewel somige epidemiologische studies laten zien dat zalm beschermt tegen prostaatkanker, vermoeden nog meer voedingsonderzoekers behalve Tinka Murk dat de aanwezigheid van contaminanten vis minder gezond maakt. [Resource 15 Januari 2004] [Offline]
Zolang dat probleem niet is opgelost zijn supplementen met visolie misschien een uitkomst. De meeste visolie op de markt is schoongemaakt.
Een voedingspatroon met veel vis vermindert overigens ook de kans op darmkanker. Dat verband is bevestigd in metastudies.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken